Kot napovedujejo v sindikatu delavcev dejavnosti energetike, se lahko stavka, če vlada ne bo pokazala posluha za stavkovne zahteve, v prihodnjih dneh tudi zaostri, izključena ni niti ustavitev proizvodnje električne energije. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Kot napovedujejo v sindikatu delavcev dejavnosti energetike, se lahko stavka, če vlada ne bo pokazala posluha za stavkovne zahteve, v prihodnjih dneh tudi zaostri, izključena ni niti ustavitev proizvodnje električne energije. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
false
Sevčnikar meni, da so vladi poslali jasno sporočilo. Foto: MMC RTV SLO
Začetek stavke energetikov

Po oceni predsednika sindikata energetikov Branka Sevčnikarja je prvi del stavke uspel. "Zbori so potekali korektno, brez posledic za kogarkoli. Dali smo jasen signal vladi, da se je treba usesti za pogajalsko mizo in se pogovoriti, kako naprej," je dejal Sevčnikar. Današnjih zborov se je po njegovih pojasnilih udeležilo okoli 3.000 zaposlenih, kar je več kot 60 odstotkov vseh zaposlenih v energetiki.

Medtem ko se stavki pridružujejo v nekaterih proizvodnih družbah HSE-ja (Dravskih elektrarnah, Soških elektrarnah in Termoelektrarni Šoštanj), se drugi proizvodni steber, nad katerim bdi Gen energija, stavki ne pridružuje.

Do 21. aprila, ko naj bi se stavka končala, nameravajo aktivnosti še stopnjevati. V četrtek bodo v Dravskih in Soških elektrarnah ter TEŠ-u med 8. in 10. uro omejevali proizvodnjo, v ostalih družbah - med drugim v elektrodistribucijah, Elesu, Plinarni Maribor, trboveljski termoelektrarni in Energetiki Ljubljana - pa je v tem času predvidena le prekinitev dela.

To bodo ponovili še 12., 14. in 18. aprila, 21. aprila pa se bodo podaljšale še za dve uri, torej bodo potekale med 8. in 14. uro.

Dve stavkovni zahtevi
Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je pred stavko na vlado naslovil dve stavkovni zahtevi, in sicer, da sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva in da se do sprejetja dokumenta ustavijo načrti odpuščanja pod pretvezo racionalizacij in optimizacij v elektrogospodarstvu.

Vodstva: Visoke plače in regres
Vodstva energetskih družb menijo, da je stavka nepotrebna, če ne celo nezakonita. Kot argument proti njej navajajo v povprečju visoke plače v elektroenergiji in visok regres. Zahteve, ki jih ima sindikat, po njihovem mnenju niso stvar sindikata. V primeru ustavitve proizvodnje napovedujejo sankcije, je Erna Strniša poročala za Radio Slovenija.

Sindikati delodajalcem odgovarjajo, da pri stavki ne gre toliko za ekonomske in socialne pravice, ampak da je stavka predvsem interesna. Medtem ko je vsem jasno, kaj bi radi dosegli v oddaljeni prihodnosti, denimo prehod na zeleno energijo, pa za to ni strateških dokumentov in nihče ne ve, kaj bo že čez nekaj let, medtem pa si na SDH-ju kljuke podajajo tujci, je še poročal Radio Slovenija.

Gen energija ne bo stavkal
Stavkali bodo zaposleni v proizvodnih družbah HSE-ja v Dravskih elektrarnah, Soških elektrarnah in Termoelektrarni Šoštanj. Drugi steber elektroenergetike, ki ga vodi družba Gen energija, se stavki ni pridružil.

Začetek stavke energetikov