SCT, podjetje, ki ga je vodil Ivan Zidar, je šlo leta 2011 v stečaj. Foto: BoBo
SCT, podjetje, ki ga je vodil Ivan Zidar, je šlo leta 2011 v stečaj. Foto: BoBo

Kot poroča Dnevnik, Benigar Tošič z zahtevkom terja poplačilo škode, ki naj bi jo Zidar povzročil s fiktivnimi posli s slamnatimi podjetji. SCT je od sodišča zahteval in tudi dosegel vpis več kot tri milijone evrov težke plombe na Zidarjevih nepremičninah v Zgornjem Kašlju. Stečajni upravitelj je zahtevek zavaroval z vpisom zaznambe prepovedi odtujitve in obremenitve na dveh od treh Zidarjevih hiš, katerih skupna vrednost po geodetski upravi komajda presega 500.000 evrov.

Do vknjižbe plombe na Zidarjevem premoženju je prišlo na podlagi premoženjskopravnega zahtevka, ki ga je stečajni upravitelj zahteval v enem od kazenskih postopkov proti Zidarju. Od nekdanjega direktorja in večinskega lastnika SCT-ja bo poskušal Benigar Tošič tako iztožiti čim večji del škode, ki naj bi mu jo ta v obdobju od 2004 do 2008 povzročil s fiktivnimi posli z različnimi slamnatimi podjetji.

K Zidarju naj bi se vrnilo najmanj 900.000 evrov, kolikor so znašali pologi gotovine na njegove transakcijske račune in račune njegove soproge Vincencije Zidar.

Tožilstvo lani vložilo obtožnico
Specializirano tožilstvo je lani poleti vložilo obtožnico, v kateri Zidarju in še 20 obdolžencem očita kaznivo dejanje zlorabe položaja. Zidar naj bi skupaj z dvema članoma uprave SCT-ja Aleksandrom Mezetom in Ivanom Šimuničem organiziral navidezno poslovanje z 12 podjetji, pri čemer naj ta storitev sploh ne bi opravila, SCT pa naj bi jim kljub temu poravnal račune.

Benigar Tošič je premoženjskopravni zahtevek vložil tudi proti preostalim obdolženim. Večinoma gre za direktorje slamnatih podjetij, ki naj bi članom uprave SCT-ja naklepno pomagali pri kaznivem dejanju zlorabe položaja.