Proračun za leto 2014 gospodarskemu ministrstvu prinaša 22 milijonov evrov več kot lani. Foto: BoBo
Proračun za leto 2014 gospodarskemu ministrstvu prinaša 22 milijonov evrov več kot lani. Foto: BoBo
Banke
Ključni vladni ukrep je sanacija bank, sporoča Stepišnik. Foto: MMC RTV SLO

Gospodarsko ministrstvo bo imelo leta 2014 na voljo 432,9 milijona evrov proračunskih in evropskih sredstev, kar je 22 milijonov evrov več kot letos. Sredstva bodo usmerili v spodbude za rast in razvoj podjetij, podporo turizmu, regionalni razvoj in spodbude za zaposlovanje, je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik.

Leta 2015 nekoliko manj denarja
Leta 2015 bo imelo gospodarsko ministrstvo na voljo nekaj več kot 391 milijonov evrov, kar v primerjavi s popravkom proračuna za leto 2014 znaša 42 milijonov evrov manj. Za spodbujanje podjetništva in konkurenčnosti bodo v letih 2014 in 2015 namenili skupaj 247,6 milijona evrov proračunskih in evropskih sredstev, je navedel minister.
"Razvojno naravnan, vzdržen in socialen"
Prepričan je, da je predlog proračuna za prihodnji dve leti razvojno naravnan, socialen in fiskalno vzdržen. Vlada se je ob zavezah k znižanju primanjkljaja, recesije in socialnih razmer v državi odločila, "da z nekaj dodatnimi davki pobere razliko ter zagotovi socialno vzdržen proračun, ne posega v pokojnine, socialne transferje in zagotovi socialni mir".

Država bo vzela toliko, da bo "še vzdržno"
To se mu skupaj s politično in davčno stabilnostjo zdi zelo pomembno za Slovenijo, ker povečuje zaupanje v državo, kar je še posebej pomembno ob nujnem zadolževanju na mednarodnih trgih. Prepričan je, da je država z davki vzela toliko, da so razmere še vzdržne. Dodatnih davkov vlada ne namerava uvajati, zato ne vidi potrebe, da bi se podjetja selila drugam.

Ključna je sanacija bank ...
Stepišniku se zdi ključno, da saniramo banke, ki bodo lahko nato lažje kreditirale gospodarstvo. V kratkem naj bi bili znani rezultati stresnih testov bank, Stepišnik pa pričakuje "takšne številke, ki jih bo lahko Slovenija reševala sama". Meni, da se moramo potruditi težave rešiti sami, saj bi jih morali tudi v primeru morebitne pomoči - takrat bi bil večji le nadzor in pritisk.

... a le sanacija bank ne bo dovolj
Minister je opozoril, da je treba izboljšati tudi kapitalsko ustreznost slovenskih podjetij, ki imajo premalo lastnega kapitala, manj od povprečja v EU-ju, in so prezadolžena. Samo sanacija bank ne bo dovolj - podjetja morajo imeti dobro boniteto, da bodo dobila posojila, je pojasnil.

Višja dodana vrednost na zaposlenega
Poleg sanacije bank in podjetij je treba po mnenju ministra spodbuditi tudi dodano vrednost, ki na zaposlenega v Sloveniji znaša približno 37.500 evrov, v sosednji Avstriji pa 96.000 evrov. "Treba je graditi na dodani vrednosti. Gospodarska rast pomeni višjo dodano vrednost," je dejal Stepišnik in se zavzel za bolj tekoče prehajanje znanja in raziskav v končne izdelke. To se mu trenutno zdi "porazno", zato Slovenija ni dovolj konkurenčna.

Manj za turizem
Za področje turizma se sredstva v letih 2014 in 2015 v primerjavi z letošnjim letom nekoliko zmanjšujejo. Za Javno agencijo za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit) so za prihodnje leto predvideni štirje milijoni evrov, v letu 2015 pa 4,4 milijona evrov.

Vlada namerava iz Spirita sicer izločiti Slovensko turistično organizacijo (STO). Generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo Marjan Hribar je pojasnil, da se bodo sredstva, ki so zdaj predvidena za Spirit v celoti, primerno porazdelila. Na STO naj bi odpadlo okoli dva milijona evrov.

Ministrstvo bo nadaljevalo tudi dejavnosti za spodbujanje tujih neposrednih investicij. V ta namen je v okviru gospodarskega resorja prihodnje leto načrtovanih 9,2 milijona evrov, leta 2015 pa 10,3 milijona evrov.