Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 24 glasov Ocenite to novico!
Mercator
Analiza varuha konkurence je pokazala, da pri trgovcih obstaja nepošteno ravnanje, vendar ni primerne pravne podlage za ukrepanje. Foto: BoBo
VIDEO
Okrogla miza o spornih pr...

Dodaj v

Številne nepoštene prakse trgovcev, a pravnih podlag za ukrepanje (še) ni

Okrogla miza varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano
28. avgust 2017 ob 15:25
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V verigi preskrbe s hrano se dogajajo številne nepoštene prakse, varuh odnosov v prehranski verigi pa ne more ukrepati, saj kršitve lahko le prijavi agenciji za varstvo konkurence, so ugotavljali na sejmu Agra.

V okviru sejma Agra je varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek organiziral okroglo miza z naslovom Ali je priglasitev sumov nepoštenih praks in nedovoljenih ravnanj na Agencijo Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) učinkovit ukrep. Udeležili so se je predstavniki vseh, ki sodelujejo v verigi, med drugimi kmetijski in gospodarski minister Dejan Židan in Zdravko Počivalšek. Predstavniki AVK-ja so predstavili raziskavo domnevno nepoštenih poslovnih praks v verigi.

Podgoršek, ki je kot varuh dolžan priglasiti morebitno nedovoljeno ravnanje AVK-ju, je bil po eni strani zadovoljen, ker so njegovo delo vsi pohvalili, po pojasnilu direktorja AVK-ja Andreja Matvoza, da so glede na zakonodajo nemočni, pa razočaran.

"Pričakoval sem, da bo AVK iz raziskave izluščila primer, s katerim bi na sodišču preverili, kaj moramo zakonodajno popraviti, da bo lahko naslednji obstal, a se je AVK odločila za drugo različico, da je ta verjetnost negativne drugostopenjske odločbe tako velika, da v primer niti ne bodo šli in že zdaj zagovarjajo stališče po dopolnitvi zakonodaje," je povedal Podgoršek.

Največ nepoštenih praks pri trgovcih
Varuh ugotavlja, da je največji delež sumov nepoštenih praks pri trgovskih družbah, ki so najmočnejši déležnik in najmočnejši pogajalci v prehranski verigi. Opozarja tudi na nekatera živilskopredelovalna podjetja zaradi suma kartelnega dogovarjanja v času žetve med odkupovalci žit, letos pa tudi na zaostajanje pri ceni mleka glede na evropske povprečne cene.

Podgoršek je poudaril zavezo, ki so si jo partnerji obljubili že v kodeksu, da bodo namreč prišli na t. i. neto-neto nabavno ceno, kar pomeni, da je dogovorjena cena med partnerjema res končna cena, neobremenjena z dodatnimi rabati, popusti in podobnim.

Akcijsko blago povzroča težave
Druga velika težava v verigi so po njegovih ugotovitvah akcije, saj akcija za kupca pogosto traja nekaj dni, za dobavitelja pa običajno 25 ali 28 dni, pri čemer gre za izrazito izkazovanje moči in premoči proti šibkejšim partnerjem.

Iskanje primernih pravnih podlag
Minister Počivalšek je bil kljub ugotovljeni nemoči AVK-ja zadovoljen, ker so problematiko odprli in ker je analiza AVK-ja pokazala, da slabe prakse so. "Mislimo, da samo s sankcioniranjem tega problema ne bomo rešili, bomo pa po potrebi ustvarili pravne podlage, da bo mogoče ukrepati," je povedal; verjame, da bo predstavitev rezultatov prinesla dogovorno urejanje odnosov med dobavitelji, kupci in distributerji, sicer se bodo po njegovem še hitreje razvile alternativne možnosti oskrbe s hrano med pridelovalci in končnimi kupci.

Kmetijski minister Židan pa je povedal, da je skupina za uskladitev pravne podlage že ustanovljena in rešitve pripravljene, čakajo pa tudi na evropsko zakonodajo, ki naj bi tudi urejala to vprašanje.

AVK prejel 61 prijav
AVK je v raziskavi o nedovoljenih praksah pozval k sodelovanju 559 deležnikov, dobil 61 prijav, ob tem kar 36 od enega prijavitelja. Največkrat so bili sporni nespoštovanje plačilnih rokov (58 odstotkov), dodatni plačilni roki (50 odstotkov) in vračanje blaga (36 odstotkov)

V razpravi so udeleženci poudarjali, da se morajo predvsem mali pridelovalci povezati, sicer ne bodo preživeli, da je kmet zadnji v verigi, ki se nima kam umakniti, saj mora npr. mleko prodajati, ne glede na ceno. Predstavniki trgovcev pa se niso strinjali s pogostimi navedbami, da trgovci neupravičeno pobirajo največji delež.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 28.08.2017 ob 15:34
Varuh ne more ukrepati !? Čemu potem sploh varuh ? Koga varuje, sebe ?
kotzi
# 28.08.2017 ob 15:50
nepotreben urad....
Anar Hija
# 28.08.2017 ob 16:25
Lep primer prakse, kako lobiji iz gospodarstva furajo državo. Zakonodaja je postavljena tako, da ščiti lopovske trgovske družbe iz tujine, namesto, da bi branili kupce.

Lep primer je Lidl, kjer sadje in zelenjavo oglašujejo s težami kot npr. "samo 0,89€ za 350gramov", nikjer, tudi drobno tiskano, pa ni zapisana cena za kilogram.

Slovenska tržna inšpekcija je na to opozorjena, prijave so in to pisne ukrepajo pa ne, ker si ne upajo, saj trgovca kot je Lidl ščiti sam politični lobij okoli strank SMC in SD (vem iz prve roke, saj se je visoki funkcionar SD-ja pohvalil, da te stvari "obvladujejo").

Kdaj si boste končno dali dopovedati, da je potreben #UPOR?! Da je potrebno iti na ulice in vse skupaj razhajkati? Da ne bo šlo po mirni, civilizirani poti?

Upri se narod, upri! Ali pa upogni hrbet in se sprijazni, da boš tlačan!
garmond
# 28.08.2017 ob 16:08
Najbolj se okrog prinaša nas, potrošnike.
navigator007
# 28.08.2017 ob 15:50
Res je - varuhov, ki varujejo sami sebe, sploh ne rabimo. Je pa še dodatno smešno, da se varuh ukvarja z izpostavljanjem problema rabatov in akcij, ki imajo za potrošnike mnogo krajši rok kot za dobavitelje. Pri tem pozablja na to, da dobavitelja nihče ne sili v akcijo. Če bi bilo oglaševanje - npr. na RTV Slovenija - cenejše, bi dobavitelj raje oglaševal, tako pa so očitno stroški izgube prihodkov zaradi akcijskih cen precej nižji od stroškov klasičnega oglaševanja.
JJstyle
# 28.08.2017 ob 18:45
Z vsakim "trade markom", ki ga kupite, posredno podpirate obstoj finančnega kapitalizma, v katerem ima Slovenija položaj podizvajalca zahodnih korporacij oz. neokolonije. Pa naj si gre za Magno, Renault ali propadlo Muro. Edini način za potrošniški upor proti oligopolom je neposreden nakup hrane od kmetov, nakup oblek pri šiviljah, kupovanje no name in izdelkov v slovenski lasti ter izgradnja lastne proizvodne in kapitalske baze. Kapital je z delavstvom v državah kjer bazira finančni kapital, zaradi ljubega miru, sklenil koncesije. Z delavstvom vzhodne Evrope ga ne bo nikoli. Mi smo tisti, ki z mizernimi plačami v nemških lon fabrikah plačujemo podeljene koncesije nemškemu delavstvu. Kot milijoni Grkov plačujejo za zavoženo kazino investicijsko politiko Deutsche Bank, Societe General itd. Folk tega se veseli raznih tujih sestavljalnic avtov, lakirnic, etc., ne sprevidi pa, da se tem dokončno cementiramo v položaj podizvajalca zahodnih korporacij in v njihovih očeh neposredno tekmujemo za delovna mesta z dvomilijardno azijsko delavno silo. Če ne boste delali za džabe, gremo na Madžarsko, Srbijo, Turčijo, Pakistan... Brezizhodna situacija, ki ji razni Cerarji, Počivavški in Koprivnikarji še ploskajo, Bog nam pomagaj.

https://www.youtube.com/watch?v=1RjMI3_J
ciA
Mitcho_Buchannon
# 28.08.2017 ob 16:44
Čim manj v trgovine in čim več na domači vrt, ne pustimo se jim nategovat!
Nikolaj
# 28.08.2017 ob 19:04
Če ni nikakršne sankcije za kršitev, potem je varuh ena navadna megla.
offgrid
# 28.08.2017 ob 16:27
Vse akcijske cene so potisnjene na dobavitelje. Trgovska verige ne nosijo nobenega bremena. In ce pri "akciji" ne sodelujejo, so delezni manjsih narocil. Tudi strosek letaka in reklamne kampanje leti na dobavitelja.

Ena blagajnicarka v povprecju pobere 50.000 eur na izmeno pri vecjem trgovcu v becjem mestu. Obicajno delajo 4 blagajnicarke. Pa si izracunajte promet.

Malo poglejte te njihove marmornate palace, shoping centre na vsakem voglu drzave. Cene ki jih pozira slovenski kupec so v povprecju visje kot v Avstriji, Nemciji ali na Nizozemskem za primerljivo kakovost. Kraja, ki nam jo je nastavil Jankhovicsch se dogaja pri belem dnevu.

Sicer pa, zakaj ne gre minister povprasat strokovnjaka za te zadevsne na Ljubljansko obcino. Preprican sem da za primerno vsoto izve vse luknje, ki jih trgovci izkoriscajo.
Ne potrebujemo nobene okrogle mize. Vse se ze ve. Le prave kljukce je treba vprasat. Konkurencne klavzule so tud ze padle, tako da bojazni za izdajo poslovnih skrivnosti ni vec.

No, "gospoda"... bo kj akcije, al je samo PR za volilne tocke?
Joker
# 28.08.2017 ob 16:44
Anarhija,
če se že hočeš upirati, pojdi po hrano naravnost h kmetu, ne pa na ulico. Tam nič ne zraste
Senca
# 28.08.2017 ob 19:35
vzpostaviti portal kjer se bo tedensko objavljalo primere nepoštenih praks (z razlago za neuke kot sem jaz), pa bo hitro bolje.... no... če seveda ovce ne bodo še naprej lazile k takšnim trgovcem.
bori
# 28.08.2017 ob 18:51
Bravo, JJstyle!
Bivši uporabnik
# 28.08.2017 ob 20:03
JJStyle,

tocno tako je, kot si napisal.
Samo so ljudje otopeli in ne razmisljajo kaj dosti.
bori
# 28.08.2017 ob 18:48
Kaj pa, če bi kupili, kar potrebujemo? Včasih je bilo trgovin veliko manj in cene enake.. aja, danes smo razviti, konkurenca, ponudba, izbira.. in v krizi vsega presiti..(ne vsi!)..
RJSlo
# 28.08.2017 ob 17:55
No ja. Kaj pa, če bi najprej spregovorili o kakovosti živil? Npr. jajca v Eurospinu, hrenovke v Tušu, itd.?
sosman
# 28.08.2017 ob 17:58
Druga ne moreš pričakovati pri birokraciji, katere glavni namen je lasten žep.
mortir
# 28.08.2017 ob 21:40
primer prakse v momaxu: 40% off na tepih - namesto 100 EUR plačaš 60 EUR. Naslednjič ko sem bil v trgovini je imel redno ceno 60 EUR...
Bivši uporabnik
# 28.08.2017 ob 20:10
Premalo je prodajaln in trznic, kjer bi se na enem mestu dalo kupiti hrano neposredno od kmeta.
Potrebovali bi mrezo kooperativ s trgovinami, kot jih imajo na Zahodu.
Nikolaj
# 28.08.2017 ob 19:03
Lopov ukrade blago. Lopova primejo in sodišče mu izreče kazen zapora 1 leto. A sodba se ne izvrši.

Tako nekako deluje tudi ta varuh.
janezi
# 28.08.2017 ob 17:40
Delamo se norca iz npr. ZDA,pa imamo bolj zanič zakonodajo,sodstvo . V vseh problemih enako. Mi je jasno zakaj so bili posranci proti kontroli na droge.Še nekega normalnega zakona o npr. darovanju človeških organov niso bili sposobni sprejeti ! To je večinski glasovalni stroj za koristi svojih gospodarjev. Je ROP lepo rekel :mi smo te nastavili,pa te lahko še odstavimo ! Vir RTV SLO.
dejneseri
# 28.08.2017 ob 17:10
Zanimivo kako pljuvate cez varuha. Kot verjetno veste, so njegove pristojnosti sakonsko dolocene in niso stvar njegove osbne izbire.

Je pa tudi jasno, zakaj so to institucijo uvedli: da slep(ar)ijo potrosnika. Brezzoba je pa sato, da imajo rtgovci mir.

Sanimivo je pa tudi, da namesto da bi zahtevali delujoc nadzor s pooblastili, bi raje hodili h kmetu. Tudi po cokolado in pralni prasek?

Ampak ta logika je kratkovidna, saj trgovcu, podjetniku pusca popolnoma proste roke, nespostovanje zakonodaje, potrosniskih pravic, okolja.

Tako kot pri magni, za kratkorocen ucinek (ki ga dejansko financira drzava davkoplacevalci), ste lripravljeni spregledat okolje, kvaliteto dela (kdo pravi da ne bodo uvazal cenejsih agencijskih delavcev iz balkana tako kot posta slovenije).

Ker biznisi niso po definiciji dobrosrcni (so tudi taki), drzava pa mora po definiciji skrbeti za splosni dobrobit, je na tem mestu treba vec drzave in ne manj.
m72
# 28.08.2017 ob 20:35
"Varuh ne more ukrepati !? Čemu potem sploh varuh ? Koga varuje, sebe ?"

Varuje sebe in svojo plačo. Tako kot vsi varuhi, ki jih imamo.
DLeagueStar
# 28.08.2017 ob 20:04
Imamo varuha za vse pa pri nobenem ne more nihce nic ukrepat. So dobri samo zato, da "opozarjajo".

Kaj vse bi se resilo z zdravo pametjo ampak se raje samo zakoni prepisujejo na 5 let.

Tako to je, ko vecina ljudi vidi na vratih trgovine "5% popusta" in pograbijo vse kar je na oceh medtem ko je trgovec prvotno ceno nabil z 200% marzo ali pa je kupca nategnil oz. prodaja staro robo.
povratnik12
# 28.08.2017 ob 18:28
končno sose zbudili... eden pobudnikov sem bil sam
tedomedo
# 29.08.2017 ob 09:35
Naša ničvredna oblast nič ne dela za Slovence. Ščiti samo sebe in cigane, posledično tudi druge muslimane.
Bivši uporabnik
# 29.08.2017 ob 02:25
Kako ne morejo ukrepati. A imajo zdaj že navadni zelenjavarji in kramarji oblast nad sodstvom in nad nami? Pa kje živimo mi? Brigajo me njihove mafijske veze in goljufije. Kupec je KRALJ!
cocker
# 28.08.2017 ob 20:34
Mene ne moti, da moram v trgovino po robo. In če je 1. klas, naj bo nekoliko dražja. Ampak, kako se naši trgovci delajo iz nas norca, to mi pa ni všeč. Sadje je včasih 3 klas in ga deklarirajo z 1 klas, čokolade, ostala živila in celo kozmetika, v trgovinah z istim imenom prek meje do 20% cenejša in z drzgimi sestavinami.....
Ko sem pred leti ta dejstva posredoval portalu za varstvo potrošnikocv ali kako se že to imenuje, so mi kar takoj zapisali, kaj jim to pišem, naj kupim tam, kjer je ceneje in pika. Mislim, da se bo pri nas ta zgodba še kar nadaljevala s cenami in trgovinami. Trgovci nas bodo nategovali z maržo, kvaliteto robe in s težjo embalažo itd, še naprej, brez problema...
stanolio
# 28.08.2017 ob 17:47
Anar hija
V napačno gnezdo suvaš. Ne veš kdo podpira LIDL, pa govoriš neumnosti.
xerces8
# 29.08.2017 ob 10:52
Potrebujemo betmena ;)
Bivši uporabnik
# 29.08.2017 ob 08:11
Se pa strinjam s tistimi, ki opozarjajo na to, da je varuh samo pes, ki laja in ne grize.
V tem primeru deluje tako, da s svojim obstojem vzbuja pri ljudstvu občuteka, da pa nekaj vendarle je, medtem ko gre karavana svinjarij lepo naprej.
21.12.2012
# 29.08.2017 ob 06:52
mortir

hja, nategi so, nategi bodo.
sicer pa, a si kupil popust ali si kupil izdelek?

mene domače trgovine redko vidijo. v tujini je ceneje, splet je cenejši.
m72
# 29.08.2017 ob 10:23
"primer prakse v momaxu: 40% off na tepih - namesto 100 EUR plačaš 60 EUR. Naslednjič ko sem bil v trgovini je imel redno ceno 60 EUR..."

Seveda. Ker so ga kupili za 20.
kingestone
# 29.08.2017 ob 09:11
čisto prav je kmetom in pridelovalcem hrane, da jih trgovci stiskajo.

naj se združijo in skupno nastopijo, ne pa da vsak zase pljuva najprej po trgovcih, nato pa še po drugih proizvajalcih. ampak ne, v sloveniji skupinsko delo ne funkcionira, ker so vsi samo egoistični bedaki.

a da moramo mi potrošniki se truditi in hoditi do kmetov prosiačit če imajo kaj za prodati?? LOOOOL ti časi so dokončno minili.
lahko bi kupili mercator in izključno svoje izdelke tam prodajali. ampak ne, lažje je otresat gobec kot pa se povezat in sodelovat in seveda na veliko jokat.

tko da ja, kdor od proizvajalcev ne bo pripravljen na sodelovanje pa naj propade. jamračev ne potrebujemo.
Zoro27
# 28.08.2017 ob 19:03
Vse se da, če je volja. Ali pa ne, če gre kaj pod mizo.
nikhrast
# 29.08.2017 ob 08:59
Folk se v glavnem zanima za najcenejše, ne pa za kvaliteto.

Pa kdo ima cajt kupovati pri kmetu ali pa obdelovati vrt doma. Ne vem kaj delate da imate toliko prostega cajta.

Pa zdaj smo navajeni na izbiro, sadje in zelenjava celo leto, češnje, borovnice..., šparglje... sredi zime, pa sushi, burrito, pad thai, souvlaki...

Pa poglej koliko pripravljrnr hrane po restavracijah, supermarketih, delikatesah..., vse za take-out, folk nime cajta kuhati.
Oglasno sporočilo
link
Fasada ni le strošek, je vaša investicija
15. oktober 2018 ob 08:10 Vgradnja toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL je naložba, ki vam zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta.
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo