Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 22 glasov Ocenite to novico!
false
Uprava za varno hrano ima v svojem registru pridelovalcev vse slovenske pridelovalce češenj, jagod in drugega sadja. Foto: BoBo
Zagrožena kazen za zavajanje potrošnika o poreklu blaga pri neposredni prodaji znaša po zakonu o kmetijstvu od 1.500 do 9.000 evrov, če prekršek stori samostojni podjetnik posameznik, z globo od 600 do 1.800 evrov se za prekršek kaznuje odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika in z globo od 600 do 1.800 evrov posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost. Pri tem lahko inšpekcija tudi zaseže blago, s katerim je bil storjen prekršek.
 Ministrstvo za kmetijstvo o kaznih za goljufive prodajalce
češnje
V Goriških brdih pravijo, da je kar nekaj kmetij, ki "briške" češnje uvažajo iz Italije in Španije. Foto: Radio Koper

Dodaj v

"Vse slovenske češnje lahko pokupimo v dveh, treh dneh. Prodajajo pa jih celo pomlad"

Nizke kazni so voda na mlin goljufivim trgovcem s sezonskim sadjem
27. maj 2016 ob 14:41,
zadnji poseg: 27. maj 2016 ob 15:10
Ljubljana - MMC RTV SLO

Inšpektorji uprave za varno hrano intenzivno preverjajo neštete prodajalce "briških" češenj, ki jih na trgu bistveno več, kot jih lahko pridelajo v tem zahodnem kotičku Slovenije. Pa še letina ni bila ravno najboljša.

Vsako pomlad, večinoma na postajališčih ob pomembnejših slovenskih cestah, vzniknejo številne stojnice, kjer kmetje prodajajo svoje pridelke in izdelke. Več let so bile največji prodajni hit "Briške češnje," ki pa so se jim v zadnjih letih pridružile tudi jagode "iz Podbočja". Lokalni oz. slovenski izdelki so že nekaj časa propagandna mantra največjih trgovcev, zato ni nič nenavadnega, da jih posnemajo tudi obcestni prodajalci. Številnim najbrž niti ni nerodno, da pri tem zavajajo kupce.

Vendar ne gre za le za posamične goljufe, temveč naj bi obstajale, kar cele združbe, ki služijo, ne le na račun naivnosti potrošnikov, temveč tudi zaradi nizkih kazni, ki jim jih lahko izrečejo pristojni inšpektorji.

Uvoz češenj iz Italije in Španije
Združenje briških sadjarjev je po poročanju Radia Koper opozorilo, da na desetih kmetijah s češnjami prekupčujejo tako, da jih kupujejo na velikih italijanskih ali španskih tržnicah ter jih v Sloveniji prodajajo za briške.

"Mi poznamo te ljudi, tudi inšpekcija pozna te ljudi, samo nima nobenega ukrepa. Tudi na ministrstvu smo bili in izpostavili problem. Obljubili so nam, da ga bodo nekako rešili. Smo dali pobudo, da bi ob cestah prodajali samo kmetje, določen procent teh prekupčevalcev bi se tako izločilo. Na Hrvaškem so ta ukrep sprejeli in se je dobro prijel," je za Radio Koper povedal Radovan Jelina iz združenja briških sadjarjev.

Češenj le za dva, tri dni
"Vse slovenske češnje, glede na povpraševanje, lahko pokupimo v dveh, treh dneh. Češnje iz Goriških brd pa se prodajajo celo pomlad," pravi slovenski varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek.

Uprava za varno hrano ima, kot poudarja, v svojem registru pridelovalcev čisto vse slovenske pridelovalce češenj, jagod in drugega sadja. Tako lahko pri vsakemu prodajalcu, ki promovira in prodaja slovensko sadje, preveri njegovo poreklo. Po slovenski zakonodaji pa lahko kmetijske pridelke prodajajo zgolj člani kmetijskega gospodarstva. Drugače pa mora imeti prodajalec neko pravno obliko, kot s.p. ali d.o.o.

"Uprava za varno hrano lahko preverja tudi poreklo sadja, tudi preko masnih bilanc, in ima možnost vpogleda v finančne transakcije prodajalcev," pravi. Poslovanje s Španijo je najbrž precej sumljivo, če se nekdo ne ukvarja s prodajo španskih pridelkov.

Po njegovem mnenju bi morali povečati nadzor nad količinami pridelka, še posebej pri jagodah in češnjah, kjer je največ zavajanja potrošnikov. "Če neka kmetija v nasadu pridela zgolj tono češenj, jih več ne more imeti. Dogaja pa se, da nato vsi prodajajo sadje iz ene same kmetije, kot se je dogajalo pri prvih jagodah, ko so vsi prodajali jagode iz Podbočja od istega pridelovalca, ki tedaj sploh še ni imel rdečih jagod," položaj opisuje varuh prehranske verige.

Inšpektorji za varno hrano po njegovem mnenju sicer temeljito pregledujejo občasne prodajalce sadja. Toda kazni so tako nizke, da se po njegovih besedah nekateri malodane norčujejo iz njih. Zaslužki goljufov so namreč neprimerljivo višji, kot je nekaj sto- ali tisočevrska kazen.

Opozorila potrošnikom
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prav tako opozarja potrošnike, naj bodo pozorni pri nakupu sadja in zelenjave, ki se v tem obdobju pojavlja v prodaji na tržnicah ali na drugih prodajnih mestih kot sezonski lokalni pridelki.

Potrošniki naj bodo po njihovem nasvetu pozorni na poreklo in naj od prodajalca zahtevajo vse informacije in dokazila, da gre za resnične navedbe oz. poreklo. V primeru suma pa naj obvestijo inšpektorje ali upravo za varno hrano.

Razvrednotnje slovenskih kmetov
"Na KGZS-ju obsojajo tovrstne poskuse zlorab zaupanja potrošnikov do domače oziroma lokalno pridelane hrane, saj se s tem razvrednoti prizadevanja vseh tistih kmetov in kmetic, ki pošteno in v resnici ponujajo kupcem prave dobrote slovenskih kmetij. KGZS prav tako ugotavlja, da se vse večkrat pojavljajo ponudniki kmetijskih pridelkov in izdelkov, ki ne prodajajo na domačem naslovu, ki niso ustrezno registrirani ali pa prodajajo na mestih, ki niso primerna za prodajo," pa o kršiteljih menijo na kmetijsko-gospodarski zbornici.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
veza
# 27.05.2016 ob 15:24
Psi lajajo, karavana gre dalje, to se dogaja na celotni ponudbi hrane in vsi spijo!
frutek01
# 27.05.2016 ob 15:56
Firma: Kmetija Albanec s.p.
Prodajalka:Študentka
Prodajamo:Domače sadje iz italijanske tržnice
Haloo
# 27.05.2016 ob 16:08
Med Vrhniko in Ljubljano obvladuje preprodajalec kar nekaj stojnic z sladkimi sadeži.
Prodajalec izza stojnice nima ne priponke z imenom niti deklaracij niti naslova firme v imenu katere prodaja, skratka nič. Dvomim, da ima kakšno pogodbo o delu, zdravstveni pregled in podobno :-).
Med 20 in 21h pride gazda s kombijem pobere robo in izgine. Dan na dan.

Inšpekcije? Le zakaj?
Morate prijaviti in po možnosti dokumentirati nepravilnosti, sicer sledi tožba zoper vas!
krjavelj
# 27.05.2016 ob 15:47
Jaz sadje in zelenjavo povoham in takoj ugotovim, če je bilo gnojeno s slovenskim drekom.

Edino slovenski drek diši !
veza
# 27.05.2016 ob 15:25
Nikoli ne kupujem "na cesti" in pika, če bi vsi tako ravnali, teh anomalij ne bi bilo!
Zjesenic
# 27.05.2016 ob 15:37
Briški hribčki do Tokia.
urosh444
# 27.05.2016 ob 16:01
Ce hoces prave briške se moras zapeljat v Brda in jih kupiti tam. Najbolj ziher da si jih sam tudi naberes. Vse ostalo je natega.
ap72
# 27.05.2016 ob 15:30
če je češnja dobra...je dobra.

bolj bi bilo zanimivi videt in vedet s kom jih špricajo.. pa ne glede na to kako se imenujejo.

kaj mi nuca slovenski regrat če je bil nabran ob avtocesti??
pullach
# 27.05.2016 ob 16:25
Velika vecina teh ob cesti nakupi par kosar sadja, se parkira nekam, postavi marelo in pod njo sadje in evo trgovino. Brez vsega kot v kameni dobi. Mimo se pa vozijo zaposleni na inspekcijah, samo so zaposleni v javnem sektorju in nimajo blage veze, kaj pomeni prisluzit denar za place. Zato se samo vozijo mimo, ker takrat na poti domov je izven delovnega casa in jim se na konec pameti ne bliskne, da bi vseeno kaj naredili. To je omejenost, ki bremza.
2014
# 27.05.2016 ob 16:01
Nisem neučakan in počakam, da je zrela naša domača češnja.
Meglo pa prodajajte tistim, ki se pustijo nasrati ...
KovacevaKobila
# 27.05.2016 ob 15:50
Vendar ne gre za le za posamične goljufe, temveč naj bi obstajale kar cele združbe ...

S temi pa ne bi češenj zobal.
Untamle
# 27.05.2016 ob 16:57
Emm, niti ni potrebno iti ob neke stranske ceste, kot piše tale novinar.

Glavna ljubljanska tržnica, vsem na očesu. Na vseh štantih, tudi tistih tavečjih kjer je sadje jasno preprodano iz Italije, imajo "zelo sladke odlične domače češnje" celo poletje. Da ne rečem da tudi pri manjših ponudnikih večinoma ista ponudba, ista pakiranja, vizualno ista roba, iste cene.

Nekaj je specializiranih domačih, ki očitno ponudijo tisto kar sezonsko imajo, ostalo pa eno samo nakladanje!
ZvonkoBingl
# 27.05.2016 ob 16:28
Najboljše češnje so bile tiste, ki smo jih kot otroci narabutal...te kupljene mi ne sedejo...!
mertseger
# 27.05.2016 ob 16:31
Torej bom v naslednjih dnev vsakega ki mi bo prodajal briške češnje in ne bo imel papirja da so res briške prijavil inšpektorju.
conscience
# 27.05.2016 ob 16:27
A če se jih kupi v Italiji, Španiji pa prepakira v Slovenije, potem to postanejo slovenske češnje in jagode ali kako. Samo vlečem analogijo s slovenskim mesom.

Danes te itak vsak, ki ima 5 min časa hoče nategnit in pobrati kar se da največ evrčkov. Tako, da....
sirus
# 27.05.2016 ob 17:13
To je bilo tudi meni čudno, ko se peljem v Brda, vinogradi, vinogradi... ok, kje so sadovnjaki češenj, ko jih je po tržnicah toliko??
izo
# 27.05.2016 ob 16:41
Nikoli ne kupujem "na cesti" in pika, če bi vsi tako ravnali, teh anomalij ne bi bilo!

kar veliki trgovci seveda tega ne delajo, kajneda?
luckyss
# 27.05.2016 ob 18:01
Takoj odpustiti nesposobne inšpektorje, oz. njihovo podkupljeno vodstvo !!
Vsi vemo, da posel vodi albanska mafija (tako z jagodami, kot češnjami)..
Novinarji pa tudi niste vredni naziva...
MMCCenzura
# 27.05.2016 ob 16:25
Slovenci so zelo pošteni :)
A je to tista mentaliteta "znajdu se je" ... baje tako kot ostali tajkuni. Samo slovenčki si delamo utvare da sta to dve različni zadevi
tru-bar
# 27.05.2016 ob 16:14
"Vse slovenske češnje lahko pokupimo v dveh, treh dneh. Prodajajo pa jih celo pomlad"
Skrivnost je enostavna. Češnje (In drugi sadje) ulični prodajalci prešpricajo s pesticidi, da ostane sadje navzven lepo in sveže, cene pa navijejo do neba. Češenj potem ne prodajo v parih dneh, ampak jih imajo v prodaji par tednov. Na dan jih prodajo malo, ampak po najvišji možni ceni. Večkrat se potem zgodi, d a ko češnje in drugo sadje kupite, je skoraj neužitno, saj je znotraj že okvarjeno. to sicer počnejo tudi v marketih.
2014
# 27.05.2016 ob 16:13
Se resno sprašujem, če je v tej državi še kdo, ki je pošten ?
Krivdo pa nosijo vzorniki, ki so kradli do sedaj vse po dolgem in povprek ... in še vedno kradejo ... vsak dan ... zato pa so v informativnih oddajah na TV idotsko - brezvezne novice, ki jih servirajo za naivce non - stop !

Združene Barabe Slovenije ( ZBS ) - hvala vam ! ! !

ZBS - zakaj ne ustanovite stranke, saj vas je zelo veliko ?
Ori
# 27.05.2016 ob 20:46
Brda so res plodna zadeva. Človek je presenečen kaj vse tam raste in zori, briške češnje očitno zorijo od aprila pa vse tja do septembra. Poleg tega pa v Brdih rastejo tudi pomaranče, kakiji, jabolka, šparglji, breskve, limone, jagode,...itd. Zelo produktivna pokrajina, le nahaja se očitno v Trstu v neki hali, kjer prodajajo robo na debelo.
izo
# 27.05.2016 ob 17:42
V Nemčiji se to ne more zgodit. Tam če piše, da so jajca domača so domača in pika.

razen, ko v štacuni dobiš klobaso iz žagovine in konjske crkovine..
Galaxy
# 27.05.2016 ob 17:39
frutek01

Firma: Kmetija Albanec s.p.
Prodajalka:Študentka
Prodajamo:Domače sadje iz italijanske tržnice


A ma zato ni več Ezat-a na MMCju. Postal biznis men. Zgleda da se je naveličal pomivat posodo in strežt sjadoljed in bakljaf v stričevi slaščičarni. Še malo pa se bo vozio sa skoro novim BeMVe-jem po Belvederju ;-)
frutek01
# 27.05.2016 ob 17:29
@MucaMaca
Nikar ubogega Martina Krpana vpletat v mafijske združbe, ki preprodajajo sadje
Balaš Junior
# 27.05.2016 ob 17:05
Vsak Slovenec je mali zajedljivi inspektorcek - se prav vidi v komentarjih. In seveda - vse bi morala urediti "drzava".

Potem pa se sprasujete, zakaj toliko zakonov, pa podzakonskih aktov, pa uredb, pa dolocb, pa odlocb, pa obcinskih predpisov... in zakaj 200 obcin, in zakaj 50.000 upravnih delavcev, pa zakaj univerza v Novi Gorici, pa na Primorskem, pa v Novem mestu, pa v Dupleku, pa zakaj za vsako aktivnost treba met petsto potrdil pa dovoljenj...

Zato, ker ste slovenci. Imejte se lepo v svojem birokratskem raju.
marialorca
# 27.05.2016 ob 16:44
Torej bom v naslednjih dnev vsakega ki mi bo prodajal briške češnje in ne bo imel papirja da so res briške prijavil inšpektorju.

Pravilno, sledil bom tvojemu zgledu. Verjamem, da mi bo za vsakega prijavljenega inšpektor dal "dinar" ali vsaj "liziko", ker delam namesto njega.
izo
# 27.05.2016 ob 16:43
Firma: merkatotr, lidl, vstavi po želji
Prodajalka:Študentka
Prodajamo:Domače sadje iz istega zabojnika, ki je prispelo na italijanske tržnice
mikic007
# 27.05.2016 ob 20:28
Meni se je včeraj čudno zdelo, ko se je kmet opravičeval, da mi prodaja umazan krompir. Sem za njim do doma vozil, sveže iz zemlje. Sem vprašal, kak pa naj bo, če je bil v zemlji? Je rekel, eni takega nočejo....
ŠarliBebo
# 27.05.2016 ob 18:20
......in ne samo česnje, če nebi bilo uvoza hrane bi v enem mesecu vsi crknli od glada. Al , mislite, da se da živet od odločb inšpekcije :P
dadinho10
# 27.05.2016 ob 18:15
zakaj moramo v vsakem letnem casu brati o nekem sadju, zelenjavi, mesu, ki so kao domaci in so oh in ah, jih placujemo drazje, ker je to le kvaliteta, gre pa za nateg....
zakaj ne zahtevamo od nasih politikov, da uredijo te zadeve.....
ni tezava v tem, da inspektor odkrije to stojnico...kazen je problem.....
ce bi kazni bile taksne, da bi se clovek jokal, bi tega bilo mar, ce bi potem koncali v zaporu, bi bilo tega manj....
zakaj je tezko biti posten? zakaj je tezko prodajati to kar imas? ce ze uvozis, naj bo napisano....
je tezava v tem, da moras merdecesa zasluziti v enem mesecu?
tu filozofiramo, nasi vrli politiki pa se sprenevedajo....ob vsaki tezavi se sprenevedajo.....mi pa poziramo-
danes so cesnje, zadnjic, breskve, jutri soalta, pa krompir pa paprika itd.....
ne vem, zakaj jaz kot kupec moram skrbeti za to ali je deklaracija pravilna....? komu potem placujem davke? zakaj jih placujem=? to niso male zadeve, jaz ne pricakujem cudezev, vendar ce jaz placam toliko koliko pise na listku, potem naj bo tudi tisto kar je na listku napisano resnicnoooo
QUENDI
# 27.05.2016 ob 18:03
.....Ministrstvo za .....(vpiši)......... prav tako opozarja potrošnike......to je edino kar zmorejo - le zakaj imamo take institucije.......
Balaš Junior
# 27.05.2016 ob 16:59
Združenje briških sadjarjev je po poročanju Radia Koper opozorilo, da na desetih kmetijah s češnjami prekupčujejo tako, da jih kupujejo na velikih italijanskih ali španskih tržnicah ter jih v Sloveniji prodajajo za briške.

"Mi poznamo te ljudi, tudi inšpekcija pozna te ljudi, samo nima nobenega ukrepa. Tudi na ministrstvu smo bili in izpostavili problem. Obljubili so nam, da ga bodo nekako rešili. Smo dali pobudo, da bi ob cestah prodajali samo kmetje, določen procent teh prekupčevalcev bi se tako izločilo."


Torej, gospodje brici bi radi imeli monopol nad pretvarjanjem, da so cesnje slovenske, hehe. Ce jih bodo po trznicah in ob cesti prodajali samo kmetje, bo briskih cesenj pravtako samo za tri dni... briski kmetje pa jih bodo prodajali veselo dva meseca.

In ne novinar, ne ministri, ne bralci - nihce ne opazi te nategancije? Red je treba naredit ravno pri kmetih, ki davka ne placujejo, obenem pa veselo prekupcujejo s cesnjami. VSI, cisto vsi prodajalci, ki imajo stant ob cesti ali na trynici postavljen vec kot dva dni, imajo urejene papirje, ker nevoscljivi Slovenec najprej pride kupit cesnje, potem pa naslednjo minuto klice inspekcijo, da preverja ali imajo prodajalci "vse papirje".

In prodajalec seveda ima vse papirje, ker je cesnje kupil od brica, ki je podpisal da so briske (ceprav jih je dan prej kupil v Padovi).

kaka je kvaliteta cesenj, seveda nikogar ne zanima. Tudi kupci so preglupi, da bi jih zanimalo, kaj dajejo v usta, njih zanima ali zadeva ima slovensko zastavico, pa ceprav je gnoj.
izo
# 27.05.2016 ob 16:45
imamo pa certifikat
2014
# 27.05.2016 ob 16:35
Se resno sprašujem, če je v tej državi še kdo, ki je pošten ?
Krivdo pa nosijo vzorniki, ki so kradli do sedaj vse po dolgem in povprek ... in še vedno kradejo ... vsak dan ... zato pa so v informativnih oddajah na TV idotsko - brezvezne novice, ki jih servirajo za naivce non - stop !

Združene Barabe Slovenije ( ZBS ) - hvala vam ! ! !

ZBS - zakaj ne ustanovite stranke, saj vas je zelo veliko ?
Vipavec
# 28.05.2016 ob 23:54
veliko dobrih češenj se lahko ugodno dobi v Vipavi.
Lahko si jih tudi sami naberete?
In v zelo bližnji prihodnosti juh bo še več.
Nikolaj
# 28.05.2016 ob 18:14
Na najbolj preprostih primerih vidimo,da pravni red v Sloveniji sploh ne deluje.

Slovenija je tipična nepravna država s številnimi tajkuni in goljufi.
nikhrast
# 27.05.2016 ob 22:52
Če eje pa folk obseden z vsem tem kar je domačega, uvaža se pa tudi ne najboljša roba.
Dajo
# 27.05.2016 ob 19:56
Temu se reče sprenevedanje po slovensko, šolski primer.
ŠarliBebo
# 27.05.2016 ob 18:18
"Vse slovenske češnje lahko pokupimo v dveh, treh dneh. Prodajajo pa jih celo pomlad"

------------------------------------------------------------

Bla, bla,bla.......naše uvožene šušmarske so itaq 100X boljše od domačih, ki smrdijo po davkih.
Gepard007
# 27.05.2016 ob 18:02
A za take v bananistanu ne poznamo sankcij al kako?!?
Bivši uporabnik
# 27.05.2016 ob 17:41
Isto je z ostalo hrano, gres na mariborsko trznico pa z lahkoto vidis kdo je kupil v in dalje prodaja in kdo res sam vzgoji.
MucaMaca
# 27.05.2016 ob 17:24
V Goriških brdih pravijo, da je kar nekaj kmetij, ki "briške" češnje uvažajo iz Italije in Španije.

Če je poslovna etika na psu je pač na psu. Antropološko gledano nacija potrebuje vsaj 6 generacij, da sama ponotranji spremenjene norme obnašanja. Edina hitra rešitev zatečenega stanja je visoko moralna in odgovorna izvršilna veja oblasti, ki z močno zaostreno represijo družbi vsili nove vzorce obnašanja (tipična uspešna primera sta Singapur in Južna Koreja), kar pa je ob razsuti slovenski politiki praktično misija nemogoče. Se pravi, da si za časa naših življenj ne gre obetati, da se bo v Sloveniji glede poslovne etike kaj spremenilo na boljše. Glede na dejstvo, da je slovenski nacionalni junak Martin Krpan, utajevalec davkov in švercar z angleško soljo - sestavina za smodnik (apropo ilegalni trgovec z orožjem), se ne gre čuditi, da so nateg poslovnega partnerja, stranke ali zaposlenega in utaja davkov na sončni strani alp sprejemljive poslovne prakse.
Boltan
# 16.06.2016 ob 11:21
"V Goriških brdih pravijo, da je kar nekaj kmetij, ki "briške" češnje uvažajo iz Italije in Španije. "

Prosim, če napišete imena in priimke vseh kmetij, ki prodajajo uvožene za domače. SRAMOTA!

Pa še kaznovat jih treba, takoj!
Amethist
# 14.06.2016 ob 12:44
OK... ceprav je ta novica stara in ni vec aktualna, bom vseeno povedala kako je stanje v Brdih glede cesenj in ostalega sadja. Ker poznam zadevo iz prve roke, saj od tam izhajam.

- res je, da nekateri (in vsi v brdih dobro vemo kdo) hodijo v italijo nabavljat sadje, prodajajo pa ga kot domacega briskega, ceprav je dalec od briskega. Doma pa nimajo niti vrta.

- cesnje v brdih niso samo ene sorte, ampak jih je vec. Zrele so od konca maja (prvačnca - ta je najmanj okusna - drobna, vodena, rdeca) do zadnjih dni junija (čempevka - ta je cist crna, sladka, hrustajoca in drobna in je zrela najkasneje). Vmes so karnjuke, napoleonke, hrustavke, pa se kaksna nova sorta ki je ne poznam.

- drugo sadje: imamo breskve, marelice, kaki, na novo so zaceli z jagodami (trije pridelovalci, ki pa vecinoma vse prodajo v Brdih, ker nimajo dovolj da bi dajali posrednikom; te jagode so zares okusne). uspevajo pa tudi limone, mandarine in pomarance, vendar v zelo majjhni kolicini in se to nekateri gojijo ljubiteljsko, za domaco uporabo. Gojenje agrumov je zelo zahtevno, saj kljub mediteranski klimi z naceloma dezevnimi zimami, vcasih pride tudi zmrzal ali sneg.

- preden se lotite clanka in komentiranja, bi blo fajn da se malo odpravite na ekskurzijo po brdih, ampak je treba zavit na poljske poti, da se vidi kolk dreves vsakega raste. na podlagi tega lahko dobite eno predstavo.
maja kibira
# 08.06.2016 ob 23:03
Ob cestah ze dolgo ni vec kmetov ampak so njihova mesta zasedli albanski trgovci s sadjem. Vsi po vrsti imajo kombije in vozila z reg.oznako GO...popoldan ali zgodaj zjutraj pa jih je videti na veletrznici v Sentvidu ali v Trstu kjer veselo pretovarjajo domace cesnje...sparglje in jagode...zdaj cakamo pa tudi ze na domace slive s Prekmurja...slovencki pa naivno kupujejo pri njih vse to po 2 kratni ceni...kazni so pa tako nizke da se jim izplaca se naprej goljufat..
maja kibira
# 08.06.2016 ob 22:56
Zdaj ko je Pahor priznal Kosovo bomo lahko jedli briske cesnje...domace jagode in domace sparglje tudi pozimi..seveda po dvojni ceni...joj kako bo to fino..zelena mafija si ze mane roke
Kekec99
# 01.06.2016 ob 13:41
Kot da je z mesom kaj drugače?
vojnaslo91
# 28.05.2016 ob 16:03
Jaz zagotovo kupujem 100% briške češnje in 100% vipavske češnje...
Po možnosti še sveže nabrane...

Za druge mi pa ni mar.
kolnkista
# 28.05.2016 ob 14:38
Saj se vsi trgovci poslužujejo sloganov ''domače'', ''sveže'' in podobne floskule.
Čim vidim ta napis pri sadju ali zelejnjavi nagonsko zavijem stran, ker moja percepcija teh pojmov in trgovska sta pač različni.
Kazalo