Poštarji imajo vedno manj dela. Foto: BoBo
Poštarji imajo vedno manj dela. Foto: BoBo

V preteklem letu je Pošta Slovenije ustvarila 215 milijonov evrov prihodkov in nekaj manj kot milijardo storitev. Izkupiček je za 12,5 milijona evrov manjši kot leta 2012, opravljenih pa je bilo pet odstotkov manj storitev.

"Lansko leto smo po za zdaj še nerevidiranih podatkih zaključili s 16,7 milijona evrov izgube. To je predvsem posledica slabitev naložb v NKBM v višini 3,4 in PBS v višini 17,1 milijona. Brez omenjenih slabitev bi lani dosegli 4,1 milijona evrov čistega dobička," je na današnji novinarski konferenci pojasnil generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak in dodal, da družba za letos teh slabitev ne načrtuje več, ter napovedal postopno zmerno rast predvsem po zaslugi novih poslov.

Novak je tudi poudaril, da Pošta Slovenije lastniško res ni več povezana s Poštno banko Slovenije (PBS), a da si ne zna predstavljati njenega nadaljnjega poslovanja brez infrastrukture, ki jim jo nudi PBS. Hkrati so na Pošti Slovenije k poslovnemu sodelovanju povabili tudi druge banke, prav tako pa bodo že letos začeli izvajati tudi zavarovalniške storitve.

Zmanjševanje števila zaposlenih
Pošta Slovenije je lani zmanjšala število zaposlenih za 287 ljudi, letos pa se bo kadrovsko oslabila za dodatnih 115 ljudi. V družbi je zaposlenih okoli 6.000 ljudi.

Namestnik generalnega direktorja Igor Marinič pa je razložil, da se je od leta 2008 število storitev zmanjšalo kar za 20 odstotkov, kar je zelo velik izpad, ki ga je težko nadomestiti. Samo na področju univerzalnih storitev, ki jih regulira država, se je število njihovih storitev zmanjšalo kar za 39 odstotkov, prodaja blaga in telegramov ter povpraševanje po nekaterih drugih storitvah pa celo za 43 odstotkov.

Najbolj je po Mariničevih besedah boleč tretjinski padec števila denarnih storitev, saj na tem področju dosegajo zelo visoko dodano vrednost in jih je zato zelo težko enakovredno nadomestiti z drugimi storitvami.