Stadion je zaživel, trgovinski center na odprtje še čaka. Foto: MMC RTV SLO
Stadion je zaživel, trgovinski center na odprtje še čaka. Foto: MMC RTV SLO
Vegrad
PDP opozarja na onemogočen dostop do informacij o poslovanju. Foto: BoBo
Piciga brez soglasja vlade

Več o samih pogovorih v interesu posla ni želel povedati, dejal je le, da je projekt Stožice potreben. Ob tem je izrecno zagotovil, da vlada ni priskočila na pomoč le projektu Stožic, ko je bila k temu poklicana. Potrdil je, da ga je ljubljanski župan Zoran Janković res prosil za pomoč pri pridobivanju investitorjev.

Premier je dodal, da so bili nekateri projekti v Sloveniji začeti v času konjunkture, med njimi tudi taki, ki so veliki in razkošni, a so vseeno potrebni. Recesija je nato naredila svoje, predvsem pri zapiranju finančnih konstrukcij teh investicij, je nadaljeval in zatrdil, da do tega ni želel biti ravnodušen.

Vlada je v odgovoru na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča (SNS) zatrdila, da ne namerava odkupiti stavbe na Dimičevi v Ljubljani, v kateri je sedež Nacionalnega preiskovalnega urada. V proračunu so so bila namreč predvidena sredstva zgolj za najem omenjenih prostorov, ne pa za njihov odkup.

Vegrad bi lahko dokapitalizirali tudi upniki
Na seji ministrskega zbora je bilo govora tudo o Vegradu. Vlada se je namreč seznanila s prvimi informacijami medresorske delovne skupine o vprašanju Vegrada. PDP, prek katerega je država navzoča v lastniški strukturi velenjskega podjetja, je ministrski zbor namreč opozoril na skoraj onemogočen dostop do informacij o poslovanju Vegrada, je po seji vlade povedal minister za pravosodje Aleš Zalar.

PDP je zato omenjeni delovni skupini predlagal, naj preveri, ali obstajajo ustrezne kazenske določbe oziroma ali bi bilo smiselno dopolniti zakonodajo tako, da bi bile tudi družbe, ki izpolnjujejo merila po zakonu o prevzemu, dolžne javno objavljati poslovna poročila. Vendar to velja le za družbe, katerih delnice kotirajo na borzi, kar pa Vegrad ni, je povedal Zalar.

A ko bo sodišče odločilo bodisi o prisilni poravnavi bodisi o začetku stečaja, se bo upnikom in manjšninskim delničarjem ponudila možnost, da družbo dokapitalizirajo sami.

Odgovorni v postopkih, o podrobnostih molk
Policija in tožilstvo zoper odgovorne in pravne osebe v Vegradu in povezanih družbah trenutno vodita vrsto postopkov. Večina je v zgodnji fazi predkazenskih postopkov, gre pa med drugim za sume kaznivih dejanj izneverjanja, poslovne goljufije in kršitev pravic delavcev, je naštel Zalar.

V postopku je več odgovornih oseb, zaradi interesa predkazenskega postopka pa konkretnih podatkov ni mogoče pridobiti, z njimi ne razpolaga niti vlada, je povedal.

Piciga brez "blagoslova" za nov mandat
Vlada je obravnavala tudi izsledke revizije vodenja Slovenske turistične organizacije in ne soglaša s ponovnim imenovanjem dozdajšnjega direktorja Dimitrija Picige na to mesto. Del revizije, ki je bil končan že pred časom, je potrdil pisanje medijev o negospodarnem ravnanju. "Sumi, ki so bili navedeni v medijih, so bili potrjeni," je konec julija povedala ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Na ministrstvu pa so, medtem ko je potekala revizija, dobili še nekaj anonimnih prijav s konkretnimi podatki in namigi, kaj naj bi bilo še treba pregledati. Zato je bilo pregledanih še nekaj poslov.

Tudi drugi del revizije je očitno pokazal negospodarno ravnanje, saj vlada Picigi ni dala soglasja za nov mandat na čelu STO-ja. Svet STO-ja ga je za nov mandat predlagal 31. maja.

Piciga brez soglasja vlade