Zmanjšan pretok rek je skoraj razpolovil hidroproizvodnjo električne energije. Foto: BoBo
Zmanjšan pretok rek je skoraj razpolovil hidroproizvodnjo električne energije. Foto: BoBo
NEK, nuklearna elektrarna krško, nuklearka
V NEK-u je suša povzročila manjši izkoristek pri proizvodnji električne energije. Foto: BoBo

Upad proizvodnje elektrike v hidroelektrarnah, ki je bil v prvih treh mesecih kar 40-odstoten, nadomeščamo z večjo proizvodnjo v termoelektrarnah in z uvozom električne energije iz Avstrije in Hrvaške, so pojasnili v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE).

Suša za zdaj ni bistveno vplivala na obratovanje jedrske elektrarne Krško (NEK), le izkoristek je nekoliko slabši, pa pojasnjujejo v NEK-u. Nuklearka namreč med obratovanjem za hlajenje kondenzata uporablja vodo iz reke Save (t. i. tretji hladilni krog). Zato nizki pretoki vplivajo na zmogljivost elektrarne in ne na njeno varnost, poudarjajo.

Kljub nizkim pretokom Save pa NEK tudi letos obratuje s polno močjo. K temu je prispevala tudi posodobitev in razširitev sistema hladilnih stolpov.

Redni pregled ne bo povzročil težav
Tako v HSE-ju in NEK-u kot tudi v Elektru Slovenija (Eles) ob načrtovanem 40-dnevnem rednem pregledu in vzdrževanju NEK-a, ki se bo začelo 14. aprila, ne pričakujejo težav pri oskrbi z električno energijo. Pregled nuklearke je namreč vnaprej načrtovan dogodek, ki ne povzroči težav v obratovanju.

Ustrezna količina energije je zato že predhodno zagotovljena predvsem z nakupom na trgu. Edini morebitni nevarnosti sta omejen uvoz energije iz tujine in zmanjšane zmogljivosti za uravnavanje napetosti v sistemu.

Z električno oskrbo za zdaj ne bo težav
V HSE-ju pri prihodnji oskrbi z električno energijo za zdaj ne pričakujejo težav. Hkrati s sušo so bile v zadnjih dneh marca precej ugodne temperature, zaradi česar je nižja tudi poraba električne energije, kar nekoliko omili izpad hidroproizvodnje in prispeva k razmeroma nizkim dnevnim cenam.

Poleg tega so zaloge snežnih zbiralnikov na severni strani Alp nadpovprečne, zaradi česar v HSE-ju pričakujejo razmeroma nizke cene električne energije na avstrijskem trgu. "V kolikor se bo nadaljevalo toplo vreme in bomo priča za naslednji teden napovedanim padavinam, ne pričakujemo večjih težav," pravijo v HSE in navajajo, da lahko težave znova nastopijo poleti, če bo poletje sušno in vroče, saj zalog snega, iz katerih bi se napajale slovenske reke, ni.