Dela za sedmi blok so stekla julija 2019, tehnični pregled pa je opravil aprila letos. Foto: BoBo
Dela za sedmi blok so stekla julija 2019, tehnični pregled pa je opravil aprila letos. Foto: BoBo

Slovesnosti se je udeležil tudi premier Janez Janša, ki je v nagovoru izpostavil pomembno vlogo Termoelektrarne Brestanica pri zagotavljanju stabilnosti slovenskega elektroenergetskega sistema. Nova naložba zato po njegovem mnenju "ni zgolj ekonomski projekt, ampak je pomemben del nacionalne in tudi evropske kritične infrastrukture, saj so elektroomrežja v Evropi povezana med seboj".

S to naložbo se Posavje po njegovem prepričanju še bolj utrjuje kot osrednja slovenska energetska regija. "Z naložbami, ki bodo morale še slediti v prihodnjih desetletjih, govorimo o potencialnem drugem bloku jedrske elektrarne, pa se bo to še utrdilo," je dodal. Janša sicer meni, da sta Evropa in Slovenija pred pomembnimi odločitvami, povezanimi s prihodnjo energetsko oskrbo, saj proizvodnja elektrike postaja vse pomembnejša, kar se je še posebej pokazalo v času epidemije. "Noben računalnik, nobena naprava, ki omogoča moderno civilizacijo, namreč ne deluje brez elektrike. Tudi za zdaj ni videti, da bi v predvidljivi prihodnosti bilo kakor koli drugače," je dejal.

Premier Janez Janša na odprtju sedmega plinskega bloka. Foto: BoBo
Premier Janez Janša na odprtju sedmega plinskega bloka. Foto: BoBo

Spomnil je, da bo v Evropi na področju zagotavljanja energije potrebna velika reorganizacija, saj smo se odločili, da bomo do sredine tega stoletja postali ogljično nevtralna družba. Prehod v to pa bo po njegovih besedah velik izziv, ob čemer bo na evropski ravni potrebnih še veliko usklajevanj.

Kot je še izpostavil, bo Evropska komisija sredi julija objavila predlog nacionalne udeležbe za doseganje zastavljenih ciljev, pri čemer pa vse države nimajo enakih izhodišč in možnosti. Zato bo potreben dogovor o t. i. pravičnem prehodu, je dejal. Sam sicer ne vidi realnih možnosti, da bi lahko dosegli zastavljene cilje brez jedrske tehnologije.

Termoelektrarna, ki zagotavlja rezervno električno energijo v primeru izpadov

Direktor Termoelektrarne Brestanica Tomislav Malgaj je povedal, da bo tudi s pomočjo novega bloka termoelektrarna še naprej izvajala svojo osnovno nalogo, to je zagotavljanje rezervne električne energije v primeru izpadov v slovenskem elektroenergetskem sistemu. Dosedanji zagoni elektrarne v primeru izpadov po njegovih besedah opravičujejo nove naložbe. Generalni direktor Gen energije Martin Novšak pa je poudaril, da je energija temeljna strateška dobrina, konkurenčna oskrba z njo pa omogoča konkurenčnost gospodarstva in krepi standard življenja vseh.

Sedmi plinski blok se je danes pridružil šestemu, ki deluje od leta 2018, skupaj pa bosta postopoma nadomestila tri plinske bloke, ki so bili zgrajeni sredi sedemdesetih let.

Omenjenim trem blokom z močjo trikrat po 23 megavatov se namreč življenjska doba izteka. Nadomestila jih bosta šesti 53-megavatni plinski blok, ki deluje od leta 2018, in danes odprti sedmi 56-megavatni plinski blok. Dela za sedmi blok so stekla julija 2019, tehnični pregled pa je opravil aprila letos. Naložba je vredna 26,4 milijona evrov. Termoelektrarna Brestanica, ki sodi pod okrilje skupine Gen, je ena najstarejših delujočih elektrarn v Sloveniji.

V Termoelektrarni Brestanica odprtje novega plinskega bloka