Na zagon šestega bloka termoelektrarne Šoštanj bo sicer treba počakati še nekaj mesecev, se pa njegova izgradnja bliža h koncu. Foto: BoBo
Na zagon šestega bloka termoelektrarne Šoštanj bo sicer treba počakati še nekaj mesecev, se pa njegova izgradnja bliža h koncu. Foto: BoBo

Na zagon šestega bloka termoelektrarne Šoštanj bo treba počakati še nekaj mesecev, se pa njegova izgradnja bliža koncu. To kažejo tudi prvi vročinski preizkusi, začetek prve zakuritve kotla, ki je eden od številnih postopkov v pripravi na delovanje Teša 6.
Gorilnike so najprej prižgali s kurilnim oljem. V prihodnjem tednu pa bodo postopoma začeli uporabljati premog. Preizkusi na kotlovnih postrojenjih se bodo nadaljevali še v prihodnjih dveh mesecih, za september pa napovedujejo preizkus turbinskih postrojenj.
Prvo sinhronizacijo na slovensko elektroenergetsko omrežje načrtujejo v začetku oktobra 2014, pogoj za to pa je uspešna izvedba preizkusov. Preizkusno obdobje bo trajalo do 26. junija prihodnje leto.

Neugoden čas za zagon milijardne naložbe
Šesti blok šoštanjske termoelektrarne bo v prihodnjih letih in desetletjih bistveno pripomogel k energetski neodvisnosti in bo stroškovno bistveno učinkovitejši od dotrajanih blokov 4 in 5. Kljub pomislekom okoljevarstvenikov o gradnji termoelektrarne na premog v času prehoda v nizkoogljično družbo bo tudi s tega vidika prijaznejši od starih blokov.
Vendar pa se pri tej stroškovno močno prenapihnjeni naložbi postavlja vprašanje donosnosti, ki se mu pridružuje še skrb glede možnosti unovčitve državnega poroštva za 440-milijonsko posojilo. Najdražja energetska investicija v naši zgodovini, ki bo Slovenijo oskrbovala s skoraj tretjino potrebne električne energije, se pripravlja na zagon v neugodnem času, ko so cene elektrike rekordno nizke.
"Samo" 50 milijonov izgube prvo leto
Tudi cena premoga, ki jo bo elektrarna plačevala dobavitelju, Premogovniku Velenje, bo višja od prvotno dogovorjene, ki je še veljala za znosno - 2,25 evra na gigadžul. K temu dodajmo, da bo moral prihodnje leto Teš začeti odplačevati po 100 milijonov evrov dolgov letno. Prva leta torej ne gre računati na dobiček. A po besedah direktorja sistemskega operaterja prenosnega omrežja Eles Aleksandra Mervarja je pri napovedih treba upoštevati družbo Teš kot celoto.

"Treba se je zavedati, da blok tri ne deluje, blok 4 ne bo deloval, blok 5 pa bo letno proizvedel le eno teravatno uro. In če vse to upoštevamo, mislim, da manj kot 50 milijonov evrov izgube v letu 2015 ne bo," je dejal Mervar.
Ponovno ekonomija po slovensko?
Predvidena cena megavatne ure elektrike iz Teša 6 bo precej višja od trenutnih tržnih. "Ali bo dobiček ali izguba, je odvisno od tega, kakšne cene bo Teš 6 lahko dosegal. Pri tem te cene ne bodo neke cene, ki veljajo na leipziški borzi, ampak so to interne cene, ki veljajo znotraj Holdinga slovenske elektrarne," je ocenil Maks Tajnikar z Ekonomske fakultete.

Tudi sicer lahko pričakujemo, da bo v prihodnosti povpraševanje po elektriki vse večje, zaradi česar se bodo cene dvignile in takrat bo energetska neodvisnost toliko bolj zaželena. Kaj pa stroški Teša z okoljskega vidika?
Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj pravi, da je kjučno, ali bosta četrti in peti blok res nehala obratovati: "No, to je tista neznanka, o kateri vsi ekonomski izračuni Teša molčijo. In to se mi zdi zelo narobe, ker bi bil edini napredek samo, če bi deloval le Teš 6. In še to, če deluje na domač premog."

Dokončen odgovor na donosnost naložbe se bo pokazal s časom, marsikaj pa je pri tem odvisno tudi od politike, ki bo morala izdelati jasnejši načrt naše energetske oskrbe.