Uprava rudnika ocenjuje, da je pred družbo zahtevno obdobje, v katerem bo potrebno začeti intenzivno izvajati ukrepe, ki so zajeti v načrtu finančnega in poslovnega prestrukturiranja skupine Premogovnik Velenje. Foto: BoBo
Uprava rudnika ocenjuje, da je pred družbo zahtevno obdobje, v katerem bo potrebno začeti intenzivno izvajati ukrepe, ki so zajeti v načrtu finančnega in poslovnega prestrukturiranja skupine Premogovnik Velenje. Foto: BoBo
Cena premoga za TEeš 6 naj bi se zvišala za en evro na gigadžul električne energije. Foto: BoBo

S podpisi generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne Blaža Košoroka, predsednika uprave Premogovnika Velenje Ivana Pohorca in direktorja Termoelektrarne Šoštanj Petra Dermola se zaposlenim v velenjskem rudniku zagotovljeno izplačilo plač in drugih prejemkov v skladu s kolektivno pogodbo.

Na podlagi določb, ki izhajajo iz aneksa, sta Premogovniku Velenje zagotovljena stabilno poslovanje in likvidnost do konca letošnjega leta, s tem pa tudi nemotena dobava premoga Tešu, so sporočili iz Premogovnika Velenje, kjer ocenjujejo še, da je pred družbo zahtevno obdobje, v katerem bo treba začeti intenzivno izvajati ukrepe, ki so zajeti v načrtu finančnega in poslovnega prestrukturiranja skupine Premogovnik Velenje. Ta načrt bo med drugim tudi izhodišče za določitev cene premoga v prihodnjih letih, torej tudi za nadomestni blok Teš 6 po začetku njegovega delovanja.

Povod za aneks 10-dnevna spontana stavka
Po desetdnevni spontani stavki in pogajanjih med predstavniki stavkajočih z upravo rudnika, HSE-ja in Teša, so namreč pred enim tednom podpisali zagotovilo, da bo takšen aneks podpisan najpozneje do danes, zato so rudarji in drugi zaposleni v skupini Premogovnik Velenje stavko zamrznili, s tem pa je steklo tudi delo v proizvodnem procesu.

Med omenjenimi pogajanji so rudarji sicer dosegli zagotovitev izpolnjevanja kolektivne pogodbe v takšnem obsegu, kot je bilo predvideno za letošnje leto.

Po dogovoru z rudarji se bo regres, to je skoraj 800 evrov bruto, izplačal v dveh delih, prvi del pa še ta mesec, ko bodo rudarji prejeli še nagrado ob dnevu rudarjev, zaznamovanem 3. julija, in jubilejno nagrado. Drugi del regresa bo izplačan do 18. avgusta.

Od uprave rudnika, ki je stavko priznala in bo zato plačana, rudarji pričakujejo še zagotovitev izplačil po kolektivni pogodbi do 18. v mesecu za pretekli mesec, v nasprotnem pa bodo znova napovedali stavko. "Če aneks ne bo zajel vseh stroškov, se stavka nadaljuje. 18. julija lahko sprožimo še kaj več kot stavko," je napovedal član pogajalske skupine velenjskih rudarjev Asmir Bečarević. Po nekaterih izračunih naj bi se cena premoga za blok Teš 6 z zdajšnjih 2,25 evra za gigadžul električne energije zvišala za en evro.