Tudi Omerzelu je Vebrov predlog o novi zadolžitvi prezadolžene države očitno začel priraščati k srcu. Foto: BoBo
Tudi Omerzelu je Vebrov predlog o novi zadolžitvi prezadolžene države očitno začel priraščati k srcu. Foto: BoBo

"Železniški koridorji so prioriteta ne le Slovenije, ampak tudi EU-ja. Slovenija mora slediti temu, da bomo vzpostavili povezave in ohranili strateško lego," je pred sejo vlade novinarjem dejal Omerzel. Slovenija želi za tovrstne projekte izkoristiti evropska sredstva, je pa minister naklonjen tudi najemu posojila pri Evropski investicijski banki (EIB), če je možnost ugodna, zato da zaženemo naložbe. Kdaj bi najeli takšno posojilo, se minister ni želel opredeliti.

Predsednik DZ-ja Janko Veber je pred kratkim že predlagal, da bi Slovenija pri EIB-ju najela posojilo za infrastrukturne projekte, zlasti za naložbe v železniško infrastrukturo, in tako razbremenila proračun.

Na to temo se je v ponedeljek pogovarjal tudi s premierko Alenko Bratušek, ta pa je po njegovih besedah naklonjena predlogu. Postopki za najem posojila bi tako po mnenju premierke lahko stekli že prihodnje leto.

Predtem se je Veber o najemu posojila pri EIB-ju v četrtek pogovarjal tudi s finančnim ministrom Urošem Čuferjem. Po srečanju je presodil, da je tudi finančni minister tej ideji naklonjen, zato pričakuje, da bosta pristojni ministrstvi predlog tudi pripravili. Država je v rebalansu za letošnji proračun sicer samo za plačevanje obresti posojil namenila skoraj 821 milijonov evrov.