Z Istrabenzovimi delnicami, ki so zadišale Mirku Tušu, so bili sklenjeni 104 posli (v skupni vrednosti 0,58 milijona evrov), uvodnih osem po rekordnih 132 evrov. Foto:
Z Istrabenzovimi delnicami, ki so zadišale Mirku Tušu, so bili sklenjeni 104 posli (v skupni vrednosti 0,58 milijona evrov), uvodnih osem po rekordnih 132 evrov. Foto:
Cene nafte so prejšnji teden poskočile za okrog šest odstotkov, kar pa ni zavrlo rasti delniških trgov. Foto: EPA

Z Istrabenzovimi delnicami so se uvodni ponedeljkovi posli na Ljubljanski borzi sklepali pri 132 evrih oziroma za 9,2 odstotka v plusu. Medtem ko Infond holding za delnico Istrabenza ponuja 80 evrov, je Tuš pripravljen odšteti evro več. Spomnimo, da je bila še na začetku tega meseca cena sto evrov, v zadnjih petih dneh pa kupci niso več gledali, po kakšni ceni kupujejo. No, morda bo zdaj drugače - danes ob 11.30 se je predznak že zamenjal in na koncu je cena padla do 110 evrov, kar je devet odstotkov pod gladino.

Petrol pod 800, Krka pod 1.000
Enotni tečaj Istrabenza (povprečje vseh sklenjenih poslov) se je izoblikoval pri 124,33 evra (+2,84 odstotka). Podražile so se še delnice Merkurja (za 2,3 odstotka) in Mercatorja (0,5 odstotka), sicer pa je prevladovala rdeča barva, tako da je slovenski borzni indeks (10.851 točk) izgubil odstotek. Najprometnejša (po dober milijon evrov v rednem trgovanju) sta bila Petrol (tečaj se je znižal za 0,14 odstotka, na koncu pa so se posli sklepali le pri 780 evrih) in Krka (od začetnega tisočaka je cena padla na 981 evrov). Največje, štiriodstotne, izgube so utrpeli delničarji Intereurope in Save, še nekoliko višje pa lastniki sklada NFD (enotni tečaj: 2,62 evra).

V ospredju delnice naftnih podjetij
V ZDA pričakujejo spodbuden teden, saj naj bi bili prvi podatki o poslovanju podjetij v drugem četrtletju (tudi po zaslugi šibkega dolarja) spodbudni. V petek se je indeks Dow Jones (13.611 točk) zvišal za tretjino odstotka, zaradi dražje nafte (ameriška lahka nafta je pridobila skoraj odstotek - 72,79 dolarja) pa so se najbolj zvišale vrednosti naftnih delnic. Na drugi strani so višje cene črnega zlata v kombinaciji z odličnimi podatki o novih zaposlitvah vlagateljem prinašale črne misli o verjetnosti višje inflacije.

V Evropi v petek blesteli rudarji
Tudi evropske borze so v petek končale pozitivno, čeprav je nafta segla najvišje v zadnjem letu. Indeks FTSEurofirst 300 (1.619 točk) se je zvišal za dve tretjini odstotka in tudi na tedenski ravni (drugič zapored) končal s plusom. Konec tedna je bil v znamenju rudarskih delnic. BHP Billiton je pridobil 3,7 odstotka. Optimistično je bilo na stari celini tudi danes dopoldne. Frankfurtski DAX 30 je segel krepko prek 8.100 točk, pri čemer so delnice Volkswagna pridobile skoraj tri odstotke.

T. O.