Na zaprti seji Ekonomsko-socialnega sveta so med drugim obravnavali poročilo o dejavnostih in učinkih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno za leto 2010. Foto: BoBo
Na zaprti seji Ekonomsko-socialnega sveta so med drugim obravnavali poročilo o dejavnostih in učinkih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno za leto 2010. Foto: BoBo

Po seji ESS-ja je državni sekretar v kabinetu premierja Miloš Pavlica pojasnil, da so socialni partnerji ugotovili, da siva ekonomija v Sloveniji predstavlja neko družbeno kulturo in da v boju zoper to zgolj organizacijski ukrepi ne bodo zadostovali. Celovitejši program ukrepov bo tako obravnavan tudi na ESS-ju, je napovedal.

Program uživa podporo
Za takšen program so se zavzeli tudi delodajalci in sindikati. Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je poudaril, da so poročila o dejavnostih in učinkih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno že nekaj let enako skrb vzbujajoča. Opozoril pa je, da bi program ukrepov moral vključevati konkretne akcije z imeni in priimki, izračun potrebnih sredstev za to akcijo in izračun, koliko se bo z njo pridobilo, je naštel.

Rebolj: Oblikovana mora biti jasna politika
S problematičnostjo stanja se je strinjal tudi predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj. Opozoril je na problem sive ekonomije in spomnil tudi na referendumsko zavrnitev zakona o preprečevanju zaposlovanja in dela na črno.

Za ureditev tega področja bi po njegovem mnenju morali oblikovati jasno politiko, morali bi imeti kompetentne in odgovorne inšpekcijske službe ter urejeno davčno zakonodajo.

O razpravi s Pahorjem niso govorili
Na seji so socialni partnerji obravnavali tudi projekt OiRA o zdravju in varnosti pri delu. Pavlica in Antauer sta pojasnila, da gre za prijazno spletno orodje o nevarnostih na delovnem mestu ipd. "Mislim, da je to lahko zelo dobra naložba," je povedal državni sekretar.

O vprašanjih pokojninske reforme, reform zdravstva in trga dela, o katerih je vrh ESS-ja v sredo razpravljal pri predsedniku vlade, niso govorili. O njih se bo v prihodnje pogovarjala posebna delovna skupina, ki jo bo vodil Pavlica.