Na Uradu za makronomsle analize in razvoj napovedujejo, da se bo rast v evrskem območju v teku leta upočasnila. Foto: MMC RTV SLO
Na Uradu za makronomsle analize in razvoj napovedujejo, da se bo rast v evrskem območju v teku leta upočasnila. Foto: MMC RTV SLO
Vlada
"Zdaj se bomo kot kaže dolgo ukvarjali s političnim prerivanjem na levici in iskanjem sovražnikov, namesto da bi si ta priznala, da nima odgovorov na izzive," so prepričani v SDS-u. Foto: BoBo

Gospodarska rast v območju evra se je sicer v prvem četrtletju pospešila na 0,8 odstotka, v Sloveniji pa se je upočasnila na 0,3 odstotka, navaja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Razmere na trgu dela so od januarja stabilne
V Sloveniji se je v prvem četrtletju nadaljevalo izvozno spodbujeno okrevanje gospodarstva, obseg bruto domačega proizvoda je bil medletno večji za dva odstotka, je Umar zapisal v majski številki publikacije Ekonomsko ogledalo. Pri tem pa se je rast gospodarske dejavnosti v Sloveniji v nasprotju z evrskim območjem upočasnila.

Razmere na trgu dela, ki so se konec lanskega leta izrazito poslabšale, so od letošnjega januarja stabilne. Število registriranih brezposelnih, ki se je ob koncu lanskega in v začetku letošnjega leta še povečevalo, se je marca in aprila zmanjšalo. Kljub temu število brezposelnih - 111.561 konec aprila - ostaja na 12,3 odstotka višji ravni kot pred letom dni.

V javnem sektorju plače ostajajo nespremenjene
Medletna rast plač v zasebnem sektorju se je marca izrazito upočasnila - s 5,8 odstotka februarja na 1,8 odstotka - in se vrnila približno na raven pred lanskim dvigom minimalne plače. V javnem sektorju plače ostajajo skoraj nespremenjene že dobro leto.

Obseg posojil domačemu nebančnemu sektorju, najetih pri domačih bankah, se je po dveh mesecih zmanjševanja aprila okrepil, a je bila rast skromna. Obseg posojil se je tokrat povečal tudi podjetjem in nefinančnim družbam, največ pa so h krepitvi prispevala gospodinjstva, a je tudi njihov obseg zadolževanja ostal nizek.

Bančni viri ostajajo precej omejeni, saj so banke aprila še neto odplačevale tuje vloge in posojila za slabih 300 milijonov evrov, odliv vlog države je bil skoraj na ravni neto priliva v predhodnem mesecu. Neto odlivne so bile znova tudi vloge gospodinjstev.

SDS: Odvija se grški scenarij
Na poročilo so se odzvali v SDS-u, kjer poudarjajo, da napovedi očitno niso dobre. "V Sloveniji se odvija grški scenarij, se pa zaradi nizkega zadolževanja pod prejšnjimi vladami odvija nekoliko počasneje," pravijo. Vlada pa za tako stanje po njihovih besedah išče le izgovore, namesto da bi ponudila rešitve.

"Slovenija še vedno čaka na prepričljiv paket ukrepov, ki bi zagnal slovensko gospodarstvo ter ukrepe za dograditev pravne države ter socialno-tržnega gospodarstva, ki bodo opogumili domač in tuj kapital, pa tudi državljane. Da bodo verjeli v to, da imamo v Sloveniji vsi enake možnosti, da zakoni veljajo za vse, da na vsakem razpisu, pa naj bo za službo ali za posel, lahko zmaga vsak, če je najboljši," so dodali.