Italijani si želijo združitve Agrokorja in Mercatorja, saj bi združena družba postala zanimiva za prevzem. Foto: MMC RTV SLO
Italijani si želijo združitve Agrokorja in Mercatorja, saj bi združena družba postala zanimiva za prevzem. Foto: MMC RTV SLO

Na Unicreditu Slovenija za pojasnila, tudi za to, zakaj sami ne kupujejo delnic na borzi, niso bili dosegljivi. Koordinatorka prodaje večinskega deleža v Mercatorju Cvetka Selšek, sicer prva dama SKB banke, ki je tudi v lasti francoske bančne skupine Societe Generale, pa je dejala, da konkretnih poslov bank znotraj sistema Societe Generale ne more komentirati.

Ob tem je dodala le, da nobena banka znotraj sistema Societe Generale nima pooblastila za nakup delnic Mercatorja oz. to ne dela za svoje potrebe. V Pivovarni Laško so danes potrdili, da so v sredo podpisali sporazum o skupni prodaji več kot polovičnega deleža Mercatorja.

Unicredit si želi zakon trgovcev
Večino delnic naj bi Splitska banka kupila od ameriškega sklada New World Fund, pokojninski sklad AZ pa naj bi delnice kupoval špekulativno, in sicer za hrvaškega trgovca Agrokor.
Ta naj bi, potem ko se mu ni uspelo dogovoriti s skupino Pivovarna Laško o prodaji skoraj četrtine Mercatorja, pri večjih evropskih bankah iskal sredstva za prevzem celotnega slovenskega trgovca.

Unicredit banka je eden največjih upnikov Agrokorja, zato naj bi bilo banki v interesu, da se Agrokor in Mercator združita, s čimer bi postala največje trgovsko podjetje na Balkanu, s tem pa bi postala tudi tarča interesa velikih trgovskih multinacionalk.