74 delavcev bo, kot kaže, ostalo brez odpravnin. Foto: MMC RTV SLO
74 delavcev bo, kot kaže, ostalo brez odpravnin. Foto: MMC RTV SLO

Obenem se izteka tudi rok za prijavo terjatev upnikov Mersteela, ki je prav tako v prisilni poravnavi. Kranjsko okrožno sodišče pa je prisilni upraviteljici Katarini Benedik sporočilo, da odpravnine 74 delavcem Mersteela niso prednostna terjatev, zato sodišče ne more dati soglasja k njihovemu izplačilu, je poročal Radio Slovenija.

Zaradi zapleta z odpravninami je Sindikat delavcev trgovine Slovenije ministrstvo za pravosodje prosil za razlago 21. člena zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju v zvezi s plačilom odpravnin delavcem, ki so bili odpuščeni pred začetkom uvedbe prisilne poravnave.

Zalar: pripravljamo nezavezujoče mnenje
Minister Aleš Zalar je v zvezi s tem povedal, da na ministrstvu že pripravljajo pravno mnenje, ki pa bo nezavezujoče, saj ministrstvo ni tisto, ki razlaga zakone, temveč je to v izključni pristojnosti sodišč.

Zalar je na srečanju na Bledu, ki se ga udeležujejo upravitelji insolvenčnih postopkov, odvetniki in sodniki, pojasnil tudi bistvene spremembe, ki jih opredeljuje zadnja novela insolvenčne zakonodaje. Ta se osredotoča tudi na vidike, ki jih je posebej izpostavila gospodarska kriza, tako na primer na ohranjanje zdravih jeder podjetij v stečaju in na pravice delavcev.

Zalar je zagotovil, da so novosti v zakonu usmerjene v doseganje bolj enotne sodne prakse, razbremenitev sodnikov, čim hitrejši pretok informacij ter izboljšanje položaja upnikov in upniškega odbora.