Dars je SCT-ju plačal šest milijonov evrov poravnave za dela, za katera ni bilo nobenih dokazov v gradbenih knjigah, pa tudi ne podpisov nadzornih inženerjev. Foto: MMC RTV SLO
Dars je SCT-ju plačal šest milijonov evrov poravnave za dela, za katera ni bilo nobenih dokazov v gradbenih knjigah, pa tudi ne podpisov nadzornih inženerjev. Foto: MMC RTV SLO
Rajko Siročič je pred nekaj tedni dejal, da je bilo SCT-ju za predor Šentvid že v času njegovega mandata poravnano vse, za kar so obstajali dokazi. Foto: MMC RTV SLO
Cestarske subvencije

Računsko sodišče je namreč opravilo revizijo posla v zvezi s predorom Šentvid, po neuradnih informacijah pa naj bi revizija kazala nepravilnosti, poroča TV Slovenija. Rezultati revizije bodo javnosti predstavljeni v začetku februarja.

Šest milijonov za dela, ki jih ni v gradbenih knjigah
Spomnimo. Uprava Darsa pod vodstvom Tomislava Nemca je lani spomladi SCT-ju plačala šest milijonov evrov poravnave za dela, za katera ni bilo nobenih dokazov v gradbenih knjigah, pa tudi ne podpisov nadzornih inženerjev.

S poravnavo se je strinjal tudi nadzorni svet, ker ni bilo dokumentov, ki bi dokazovali opravljeno delo oziroma stroške, pa je nadzorni svet upravo pozval, naj ponovno pregleda ali je stroške možno vknjižiti v breme projekta ali v breme poslovanja družbe, je pojasnil predsednik nadzornega sveta Franc Slak. Nemec se je takrat skliceval na časovno stisko, saj brez plačila SCT-ju predor ne bi bil končan do konca junija, ko je bila napovedana otvoritev.

Siročič: V zvezi s Šentvidom plačano vse že v času mojega mandata
Da v zvezi s dodatnim plačilom SCT-ju ni vse v redu, je opozoril tudi nekdanji predsednik uprave Darsa Rajko Siročič pred tremi tedni, ko je dejal, da je bilo SCT-ju za predor Šentvid že v času njegovega mandata poravnano vse, za kar so obstajali dokazi.

Tomislav Nemec, ki za svoje delo kot predsednik uprave Darsa na mesec prejme 10.000 evrov, je po tem dejal, da ne vidi razlogov za svoj odstop, vendar pa bo o tem kot kaže odločal minister Vlačič. Zanj je tako ključno vprašanje, ali je bilo nekaj plačano, ne da bi imelo osnovo v gradbenih knjigah. Pojasnil je, da gre za neko prakso, s katero se do zdaj še nismo srečali. Sam je zahteval pojasnilo prvega moža Darsa ter ga tudi dobil, zdaj pa čaka še izsledke računskega sodišča. Nato se bo odločil, kako bo ukrepal, ter napovedal, da če bo treba tudi materialno ali kazensko.

A. M.

Cestarske subvencije