V Elektru Primorska se stavka tudi po praznikih nadaljuje. Foto: MMC RTV SLO
V Elektru Primorska se stavka tudi po praznikih nadaljuje. Foto: MMC RTV SLO

Stavko je povzročila namera uprave, da zaradi slabšega poslovnega izida od pričakovanega zniža praznične nagrade zaposlenim z najmanj 1.465 evrov bruto na zaposlenega na 354 evrov bruto na zaposlenega.

V sindikatu vztrajajo, da mora uprava v skladu s kolektivno pogodbo izplačati celotno nagrado, pri čemer so se pripravljeni pogajati o času izplačila in hkrati zavrnili predlog uprave o ustanovitvi arbitražnega sveta. Vodstvo družbe je tudi zato stavko ocenilo kot skrajno neodgovorno in družbi ter zaposlenim škodljivo sredstvo. Menijo, da sindikat postavlja ultimate in se z njimi težko pogajajo.

Stavka na štirih lokacijah
V sindikatu so zato pridobili tudi pravna mnenja, ki potrjujejo legitimnost in zakonitost stavke, je dejal vodja stavkovnega odbora Valter Vodopivec in dodal, da v zvezi s stavko niso prejeli nobene pritožbe s strani delavcev. Nadaljevali bodo 3. januarja, stavkali pa bodo na štirih lokacijah (Koper, Sežana, Nova Gorica, Tolmin) po dve uri. Ali bo takrat stavke konec, Vodopivec ne ve.

Tudi v Društvu malih delničarjev so sindikat pozvali naj s stavko takoj prenehajo ter sprejmejo arbitražo. Poudarili so, da nagradam ne nasprotujejo, a ne za ceno "brezpogojnega izsiljevanja" s strani sindikata. Upravo pozivajo naj oceni nastalo škodo, hkrati pa ne izključujejo odškodninskih tožb.