Z izdelavo nadomestnih delov se lahko podaljša življenje starih elektrarn. Foto: Goran Rovan
Z izdelavo nadomestnih delov se lahko podaljša življenje starih elektrarn. Foto: Goran Rovan
rotor
Rotor, ki so ga natisnili za NEK. Foto: Siemens



Po besedah podjetja gre za industrijski preboj, kajti ta nadomestni del pomeni prvo uspešno komercialno namestitev in varno delovanje natisnjenega dela v jedrski elektrarni.

Nadomestni del, proizveden za Nuklearno elektrarno Krško (NEK), je kovinski rotor premera 108 mm za črpalko za požarno varnost. Vodna črpalka zagotavlja pritisk za sistem požarne varnosti v NEK-u. Izvirni rotor je deloval 36 let, njegov proizvajalec pa ne posluje več. Z obratnim inženiringom je Siemensova slovenska ekipa najprej ustvarila digitalni dvojček rotorja, ki ga je nato poslala v Siemensovo tovarno v Finspång na Švedsko, kjer so ga natisnili.

"Starejši deli so posebej primerni za to novo tehnologijo, saj je dele in njihove izvirne načrte skorajda nemogoče pridobiti. Nova tehnologija tako omogoča starejšim delujočim elektrarnam, da še naprej delujejo in dosegajo ali celo presegajo pričakovano življenjsko dobo," so zapisali v podjetju.

Siemens in NEK načrtujeta nadaljevanje raziskav in razvoja na tem področju ter razmišljata o napredku na področju zasnove delov, ki jih je najtežje proizvesti s pomočjo klasičnih proizvodnih tehnik, kot so lahke strukture z izboljšanim hlajenjem, so še zapisali.