Na letni ravni je bila znova zabeležena deflacija in sicer 0,1-odstotka. Foto: BoBo
Na letni ravni je bila znova zabeležena deflacija in sicer 0,1-odstotka. Foto: BoBo

V enem letu so se storitve podražile za 1,2 odstotka, blago pa pocenilo za 0,7 odstotka. V povprečju so se najbolj podražile alkoholne pijače in tobak (3,7 odstotka), rekreacija in kultura (1,8 odstotka), raznovrstno blago in storitve (1,5 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve ter izobraževanje (0,6 odstotka).

Najbolj so se pocenile komunikacije (3,5 odstotka), stanovanjska oprema (2,3 odstotka), obleka in obutev (1,7 odstotka), stanovanja (0,6 odstotka) ter hrana in brezalkoholne pijače (0,5 odstotka). Na znižanje letne rasti cen pa so najbolj, za 0,2 odstotne točke, vplivale nižje cene stanovanjske opreme in komunikacij.

Na oktobrsko inflacijo so najbolj vplivale višje cene obleke in obutve ob zamenjavi kolekcij v trgovinah. Dražja je bila tudi športna oprema.

Rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila na letni in mesečni ravni oktobra 0,1-odstotna, so izračunali državni statistiki.

Letna stopnja inflacije v državah članicah evrskega območja, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila septembra v povprečju 0,3-odstotna, avgusta 0,4-odstotna. V EU-ju je bila septembra 0,4-odstotna, avgusta 0,5-odstotna. Najnižja je bila v Bolgariji, najvišja pa v Romuniji.