"Zahtevamo plačo za avgust, kmalu tudi plačo za september," je dejala Nikoličeva. Foto: BoBo

Vodja sindikata v podjetju Nataša Nikolič pojasnjuje, da so v začetku septembra dobili julijsko plačo, še vedno so jim dolžni avgustovsko, že v torek pa bi morali prejeti tudi plačo za september. "Po podatkih Dursa so neplačani naši prispevki za socialno varnost od 1. junija letos dalje, potnih stroškov in malice prav tako ne dobivamo. Dobili smo sklepe za čakanje na delo, pa smo morali nekateri delati. Vodstvo upa, da bo Petrol dal okoli 200.000 evrov za odblokado računa, ta pa postavlja svoje pogoje."

Vodstvo ne obljublja poplačil
Že zadnjih pet plač so morali izsiliti z grožnjami za napoved stavke, zdaj pa očitno niti to več ne pomaga. Ker jim vodstvo ni zagotovilo, da bodo njihove zahteve uresničene, bodo najverjetneje napovedali stavko do izpolnitve zahtev, ki naj bi se začela predvidoma čez teden dni. Stavka danes poteka na delovnih mestih, od ponedeljka pa bodo stavkali na domu, saj delavci nimajo več niti za bencin.

Zaposleni po besedah Nataše Nikolič ne verjamejo več v rešitev podjetja, zato kot edino možnost vidijo stečaj, po katerem bi se lahko vsaj prijavili na zavodu za zaposlovanje.

Bo pomagal Petrol?
Sicer pa se je v likvidnostnih težavah pretekli mesec znova znašlo celotno raško podjetje Pinus, kar je v petek potrdil tudi predsednik uprave Marko Klemenčič, ki pa še vedno verjame, da se podjetje, v katerem je bila letos potrjena prisilna poravnava, lahko reši. "Družba Bio Goriva je v dogovorih s potencialnimi partnerji za nabavo surovin in izvedbo dokapitalizacije obeh družbenikov," je povedal Klemenčič, ki očitno še upa, da bo tudi Petrol pomagal z dokapitalizacijo podjetja.