V Arsu s prstom kažejo na ministrstvo, češ da s svojim odnosom do agencije povzroča nižje okoljevarstvene standarde. Foto: MMC RTV SLO
V Arsu s prstom kažejo na ministrstvo, češ da s svojim odnosom do agencije povzroča nižje okoljevarstvene standarde. Foto: MMC RTV SLO
Arsu podjetniki očitajo dušenje posla

Vlagatelji, ki načrtujejo okoljsko tvegane dejavnosti, morajo preskočiti veliko administrativnih ovir. Najtežja je pridobitev integralnega okoljevarstvenega dovoljenja, je za TV Dnevnik poročala Andreja Lešnik. Pri izdaji teh dovoljenj, za katera je pristojna Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso), pa nastajajo velike zamude, veliko vlog je že zastaranih. Na okoljevarstveno dovoljenje ta trenutek čaka 56 različnih podjetij.

Na agencijo zato letijo številni očitki, da zavira in duši nove gospodarske spodbude, ki bi bile v teh kriznih časih še kako dobrodošle.

Lahko se zgodi črn scenarij
Med čakajočimi je tudi podjetje Bio goriva v večinski lasti Pinusa Rače, ki želi proizvajati biodizel iz odpadnega jedilnega olja. Franc Dover iz Bio goriva svari, da se na dovoljenje, ki je zanje ključnega pomena za proizvodnjo, z lahkoto čaka več kot leto dni. "Če do avgusta tega ne bomo imeli, se lahko zgodi črn scenarij," je bil črnogled Dover. Njegov kolega Andrej Gomboši je ob tem dodal, da v Avstriji podjetja okoljsko dovoljenje običajno dobijo v šestih mesecih.

Arso: Nimamo dovolj ljudi
Z agencije za okolje na očitke o zamudah odgovarjajo, da za tako zapletene postopke potrebujejo trikrat več strokovnjakov od trenutnih sedmih. Jože Roth, vodja sektorja za integralna dovoljenja na agenciji, pojasnjuje, da s trenutnim kadrom delajo, kolikor lahko, zato v praksi to pomeni zamude in čakalne vrste. K zastojem po njegovem mnenju prispevajo tudi sami vlagatelji z nedodelano projektno dokumentacijo.
Žogico tako vračajo ministrstvu za okolje, češ da se je izdaje okoljskih dovoljenj lotilo s figo v žepu. "Ta mačehovski odnos ministrstva in države do agencije je voda na mlin raznim interesom, ki želijo znižati standarde varstva okolja," je prepričan Roth. Tudi Jorg Hodalič s portala E-net okolje meni, da je zakonodaja vsak dan bolj zapletena in nasprotujoča si.
Borut Pahor je ministrstvu za okolje tako dal nalogo, da morajo do konca meseca predstaviti ukrepe za zmanjšanje zaostankov, tudi tistih pri izdaji vodnih dovoljenj.

Arsu podjetniki očitajo dušenje posla