Letos si obetajo dobro sezono, saj bodo s solno žetvijo začeli prej kot po navadi. Foto: Rok Omahen
Letos si obetajo dobro sezono, saj bodo s solno žetvijo začeli prej kot po navadi. Foto: Rok Omahen
false
Leta 1986 so pridelali kar 11.000 ton soli. Foto: Rok Omahen

Glede na letošnje ugodne vremenske razmere, pa tudi na prilagojen postopek priprave solnih polj so letos solno žetev začeli celo prej, kot je to običajno, je pojasnil namestnik direktorja družbe Soline Andrej Sovinc. Sezona je šele na začetku, tako da so do zdaj pridelali šele nekaj sto kilogramov soli.

"Količina pridelane soli je v veliki meri dejansko odvisna od vremena. Upamo vsaj na 2.000 ton, lahko pa tudi do dvakrat ali celo dvainpolkrat več," je optimistično napovedal Sovinc in dodal, da je zaradi lanske katastrofalne sezone začela zaloga soli iz prejšnjih let pohajati.

Skozi vse leto pri pripravi solnih polj dela okoli 30 solinarjev, vodarjev in vzdrževalcev. Solna polja pa tudi oddajajo v najem več kot 20 pogodbenikom.

Leta 1986 pridelali 11.000 ton
V starih časih, ko trg še ni bil preplavljen s cenejšo, a z minerali siromašnejšo rafinirano soljo, se je pri nas pridelalo več soli, ker se je ta na slovenskem trgu tudi lažje prodala, je pojasnil Sovinc.

Leta 1986 so v Sečoveljskih solinah pridelali 11.000 ton soli, ki jo je bilo na trgu mogoče tudi prodati, medtem ko lahko solinarji danes o tem le sanjajo. "Takrat je država tudi omogočala domačemu pridelovalcu soli monopol na tržišču in tako ohranjala dejavnost in delovna mesta. Tega ni več in zdaj lahko pridelamo toliko soli, kot je lahko prodamo," je razloge opisal Sovinc.

Pridelava veliko večjih količin soli je v Sečovljah mogoča, a le pod pogojem, da bi Slovenci kupovali slovensko sol. Vsak bi moral kupiti kilogram soli, da bi prodali 2000-tonsko letino, trenutno so nekje na polovici te začrtane poti.