"Prej sem na Madžarskem delal tri leta za povprečno 500 evrov, tu pa dobiš 800, 850 evrov," je povedal zidar Ferenc Balogh. Foto: BoBo

Številni slovenski podjetniki so prepričani, da Madžari, ki opravljajo storitve v Sloveniji, to počnejo po dampinških cenah, s katerimi onemogočajo domače obrtnike, je za TV Dnevnik poročal Bojan Peček.

"Naša cena, da delavca korektno plačamo, je 12 evrov, Madžari pa so delali za pet evrov bruto," je pojasnil predsednik sekcije slikopleskarjev pri OZS-ju Ernest Branberger.

"Plače so take, kot je dogovor"
A medtem ko se slovenski podjetniki pritožujejo čez madžarske kolege, češ da so jim nelojalna konkurenca, po drugi strani zaposlujejo vse več cenejših madžarskih delavcev.

"Leta 2008 sem prišel delat v Slovenijo. Prej sem na Madžarskem delal tri leta za povprečno 500 evrov, tu pa dobiš 800, 850 evrov," je dejal zidar Ferenc Balogh, ki je zaposlen v enem izmed pomurskih zidarskih podjetij. Dodal je še, da so pri nas boljši pogoji dela, pa tudi plače so take, kot je dogovor.

"So poklici, kjer se cene dela izenačujejo"
Stroka pa ugotavlja, da na slovensko-madžarskem trgu dela teče le enosmerni promet. "Večji interes je, da prihajajo k nam delat, medtem ko v Sloveniji ni interesa, da bi prihajali na Madžarsko. A te meje bo treba presekati," je prepričana Jožica Sekolovnik z regionalnega sklada za Pomurje.

Feri Gönc z regionalne razvojne agencije Mura pa je zatrdil, da obstajajo poklici, kjer se cene dela izenačujejo, postajajo enake. To pa želijo dokazati tudi s slovensko-madžarskim projektom Lamaprom, ki so ga s slovesnimi podpisi začeli v četrtek v madžarskem Zalaegerszegu. S pol milijona evrov vrednim projektom želijo v treh letih pomagati pri zmanjševanju stopnje brezposelnosti na obeh straneh meje.