TVM-jeva agonija se je le končala z uspešno dražbo. Foto: MMC RTV SLO
TVM-jeva agonija se je le končala z uspešno dražbo. Foto: MMC RTV SLO


Dražbe se je po njenih besedah udeležil en ponudnik, ki je zalogo ob zavezi za najem prostorov, odkupil po izklicni ceni 805.000 evrov. Ponujeno zalogo je odkupila družba Tam Avtobusi, ki je registrirana v Ljubljani in je lastniško povezana z Durabusom, ki si že vse od stečaja TVM-ja prizadeva priti do propadlega mariborskega podjetja.
Prav zaradi preteklih izkušenj z Durabusom pa Markovič Časova še ni povsem prepričana o tem, ali bo posel uspel. Po njenih besedah bo zato treba počakati vsaj še tri tedne, šele nato bo lahko sodila o uspešnosti posla in ali to dejansko pomeni, da bi lahko vsaj del proizvodnje v nekdanjem TVM-ju znova zaživel.
Od stečaja podjetja marca lani se je upraviteljica trudila poiskati vlagatelja, ki bi kupil podjetje in vnovič zagnal proizvodnjo. Največ časa je porabila za skrivnostne zainteresirane vlagatelje Durabusa, za katerim naj bi stal kitajski kapital.
Sindikat skeptičen do nove proizvodnje
Neskončno dogovarjanje z njimi je Markovič Časova presekala julija letos in jim za 20. avgust postavila rok, do katerega se morajo izreči, kako in kaj ter hkrati doseči dogovor z arabskim Al Amadom, ki je ostal brez že naročenih avtobusov.
Uprava TVM-ja je zahtevo za začetek stečaja na mariborsko sodišče vložila na začetku marca lani po neuspešnih pogovorih lastnika Viator & Vektorja s potencialnimi strateškimi partnerji oz. kupci. S tem se je končala agonija zaposlenih, ki so s stavko vse od novega leta neuspešno skušali izsiliti poplačilo zaostalih obveznosti. Brez dela je ostalo 129 ljudi, sindikalni predstavniki pa so skeptični, da je v podjetju proizvodnjo sploh še mogoče zagnati.