Zdenko Pavček se umika iz upravljavske strukture družbe in vodenje družbe prepušča novi upravi. Foto: MMC RTV SLO
Zdenko Pavček se umika iz upravljavske strukture družbe in vodenje družbe prepušča novi upravi. Foto: MMC RTV SLO
Viator & Vektor
Viator & Vektor je največja slovenska logistična skupina, ki med drugim združuje številne avtobusne in tovorne prevoznike. Foto: MMC RTV SLO

Upravni odbor Skupine Viator & Vektor je spremembe v vodstvu družbe sprejel v četrtek na redni seji. Novoimenovani glavni izvršni direktor Bogdan Topič bo na tem mestu nadomestil Milana Šajna. Iz upravljavske strukture družbe pa se umika le Zdenko Pavček, saj v skupini načrtujejo upravljalske spremembe. Preostala vodstvena struktura v skupini in povezanih družbah ostaja ista.

"To je njegova osebna odločitev"
Pavček vodstvo družbe prepušča novi upravi, a bo upravni odbor vodil do skupščine družbe, ki bo predvidoma maja in na kateri bodo delničarji odločali o spremembi sistema korporacijskega upravljanja. Takrat naj bi bil sprejet nov sistem upravljanja, imenovan nov nadzorni svet in nova uprava, so za MMC pojasnili na Viatorju & Vektorju. O vzrokih za umik Pavčka pa: "To je njegova osebna odločitev."

"Ohranja se divizijska organiziranost Skupine Viator & Vektor kakor tudi strategija upravljanja posameznih divizij Skupine Viator & Vektor," so še sporočili iz družbe in dodali, da naj bi Skupina Viator & Vektor z enotirnega prešla na dvotirni sistem korporacijskega upravljanja, ki je primernejši za sedanjo organizacijsko strukturo družbe.

Odbor sprejel načrt finančnega prestrukturiranja
Upravni odbor je na četrtkovi seji sprejel predlog uprave o spremembi sistema korporacijskega upravljanja družbe in potrdil tudi načrt finančnega prestrukturiranja družbe.

Nova vodstvena struktura s sprejetim načrtom finančnega prestrukturiranja družbe in spremenjenim sistemom upravljanja pomeni korak na poti celovite reorganizacije poslovanja družbe, so prepričani v Viator & Vektorju. Vse to pomeni tudi nadaljevanje sprejete strategije razvoja skupine, ki temelji na pospešenem razvoju divizije Logistika, ki bo tudi v prihodnje glavna dejavnost v Skupini Viator & Vektor, so še sporočili iz družbe.

Pavček bi moral biti na čelu V&V do leta 2012
Viator & Vektor je največja slovenska logistična skupina, ki med drugim združuje številne avtobusne in tovorne prevoznike. Zdenko Pavček je družbo skupaj z drugimi menedžerji prevzel novembra 2006 za šestletni mandat. Vseskozi se je veliko pojavljal v medijih, tudi ob aferi Patria, v njegovih podjetjih in podjetjih v lasti Viatorja & Vektorja pa so imeli finančne težave.

Težave Tovarne vozil Maribor, ki je bila v lasti Viatorja in Vektorja, so se začele kopičiti pred dvema letoma. Od februarja 2010 pa je proizvodnja v TVM-ju, kjer so se ukvarjali s proizvodnjo avtobusov in je zaposloval okoli 140 ljudi, bolj ali manj stala. Uprava družbe je v začetku marca letos vložila zahtevo za začetek stečajnega postopka.

Pavček omenjan tudi v aferi Patria
Pavček je bil od maja 2007 do julija 2010 tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije. S tega mesta pa je prav tako odstopil zaradi osebnih razlogov, čeprav so mu nekaj dni pred tem očitali, da podjetja iz skupine Viator & Vektor, od koder prihaja tudi sam, ne plačujejo članarine gospodarski zbornici.

V primeru Patria se ime Zdenka Pavčka povezuje s podjetjem Sistemska tehnika, ki je v lasti Viatorja & Vektorja. Pavček je zvezi z afero Patria zaradi po njegovem mnenju žaljivih izjav Walterja Wolfa proti njemu vložil odškodninsko in zasebno tožbo. Od Wolfa je zahteval 1,7 milijona evrov odškodnine in javno opravičilo. Wolf in Pavček sta v tem primeru dosegla poravnavo.