V TEŠ-u sedaj pričakujejo, da bo država odobrila poroštvo. Foto: BoBo
V TEŠ-u sedaj pričakujejo, da bo država odobrila poroštvo. Foto: BoBo
Darja Radić
Darja Radić meni, naj investitor projekta sam zagotovi sredstva. Foto: BoBo

Noveliran program za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6) je bil javnosti predstavljen sredi avgusta, ko je z njim soglašal tudi nadzorni svet šoštanjske termoelektrarne. Novelacija je bila potrebna za pridobitev državnega poroštva.

Recenzijo programa je izdelal Inštitut za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji, pri njeni pripravi pa so pomagali zunanji izvajalci, in sicer zagrebško vseučiteljišče, družba KPMG in nemška svetovalna družba Kema.


Iz recenzijskega poročila izhaja, da je noveliran program za Teš 6 izdelan ustrezno in celovito. Tudi izbrana tehnologija prašne kurjave z nadkritičnimi parametri pare je ustrezna. Pri oskrbi s premogom recenzenti ugotavljajo, da bodo zaloge pri predvidenem obratovanju vseh blokov Teša porabljene v celoti.

V primeru manjše porabe premoga za peti blok bi šesti blok lahko obratoval bolj optimalno. Ceno premoga v višini 2,25 evra na gigadžul je v letu 2015 mogoče doseči, a bo nato z leti rahlo naraščala, izhaja iz recenzije.

Cena visoka, a je odraz takratnih razmer
Predračunska vrednost projekta je po navedbah recenzentov sicer visoka, a je odraz razmer na trgu v času podpisa pogodbe. Nepredvidene podražitve projekta se po besedah recenzentov nanašajo na spregledane dejavnosti v obdobju načrtovanja šestega bloka. Iz poročila tako izhaja, da je Teš 6 ekonomsko sprejemljiv.

Naložba naj bi se namreč vrnila prej kot je življenjska doba objekta in glede na ugotovljeno v Šoštanju zdaj pričakujejo čimprejšnjo potrditev državnega poroštva. To je pogoj za pridobitev 440 milijonov evrov iz Evropske investicijske banke, saj imajo v Šoštanju dovolj sredstev za izvajanje projekta le še do konca leta. V projekt bodo do konca leta sicer vložili že pol milijarde evrov.

Radićeva proti poroštvom
Nekdanja ministrica za gospodarstvo Darja Radić in podpredsednica stranke Zares je danes na novinarski konferenci poudarila, da v stranki državnega poroštva, če bo o tem odločal DZ, ne bodo podprli.

Radićeva ugotavlja, da noveliran naložbeni program ni sledil aprilskim sklepom vlade. "Investitor se je sam odločil, da nadaljuje projekt, čeprav ni imel zagotovil za državno poroštvo, čeprav je vedel, da investicijska vrednost še ni končna in se lahko poveča - in se tudi je povečala - in s tem naj zdaj prevzame odgovornost za to, kje in kako bo dobil preostala sredstva," je dejala Radićeva.