Newyorški delniški indeks S & P 500 je zadnji teden napredoval za več kot tri odstotke, vlagatelji pa so vedno bolj prepričani, da Fed letos še ne bo začel zviševati obrestne mere. Verjetnost, da bo v ZDA v prihodnjih 12 mesecih recesija, se je po mnenju ekonomistov (anketo opravlja Bloomberg) povečala na 15 odstotkov, kar je največ v zadnjih dveh letih. Ekonomisti so istočasno na dva odstotka oklestili napoved o rasti ameriškega BDP-ja v tretjem četrtletju. Foto: EPA
Newyorški delniški indeks S & P 500 je zadnji teden napredoval za več kot tri odstotke, vlagatelji pa so vedno bolj prepričani, da Fed letos še ne bo začel zviševati obrestne mere. Verjetnost, da bo v ZDA v prihodnjih 12 mesecih recesija, se je po mnenju ekonomistov (anketo opravlja Bloomberg) povečala na 15 odstotkov, kar je največ v zadnjih dveh letih. Ekonomisti so istočasno na dva odstotka oklestili napoved o rasti ameriškega BDP-ja v tretjem četrtletju. Foto: EPA
Alcoa je z objavo poslovnih rezultatov drugega četrtletja razočarala analitike, ki želijo od vodilnih korporacij tudi slišati, kakšne so napovedi poslovanja za prihodnje leto. Prav to bi lahko bilo na Wall Streetu glavno gibalo v prihodnjih mesecih. Da Fed letos ne bo dvignil obresti, je namreč bolj kot ne že vračunano v tečaje delnic. Foto: EPA
Newyorška borza
Arabski milijarder, princ Al Valid bin Talal, prek svoje finančne družbe Kingdom Holding Company še naprej veča svoj delež v družbenem omrežju Twitter. Zdaj ima že več kot petodstotni delež, s čimer je drugi največji lastnik. Twitterjeve delnice so v torek na podlagi te novice poskočile za osem odstotkov, na 27,62 dolarja. Pri tej ceni delnic je prinčev delež vreden 965 milijonov dolarjev. Foto: EPA

V kratkem bodo namreč na newyorški borzi vrednostnih papirjev pod simbolom RACE (dirka) začele kotirati Ferrarijeve delnice. Vse je pripravljeno na javno prodajo več kot 17 milijonov delnic, katerih cena v javni prodaji bo med 48 in 52 dolarjev, s čimer bo vrednost podjetja dosegla skoraj deset milijard dolarjev. Na voljo bo le desetina delnic Ferrarija, zbran denar pa bo vodstvo porabilo za nove projekte. Poznavalci pravijo, da bo povpraševanje po delnicah vsaj desetkrat večje od ponudbe.
Najdražji Ferrarijev model vreden milijon
Podjetje iz Marinella načrtuje do leta 2019 proizvodnjo prestižnih avtomobilov povečati na 9.000, vseeno pa to ne bo zadostilo naročilom, kar je seveda tudi del strategije. Ekskluziva se pač plača. Najdražji Ferrarijev konjiček, LaFerrari, stane okoli milijon evrov, 499 modelov pa je bilo hitro razprodanih. Lani je Ferrari prodal 7.255 avtomobilov, prihodkov je bilo za 2,8 milijarde evrov, dobiček pred obrestmi in davki (EBIT) je znašal 389 milijonov evrov.
Alcoa razočarala z dobičkom
Ferrarijev IPO (angleška kratica za javno prodajo delnic) prihaja ob pravem trenutku, saj so se delniški trgi po hudih avgustovskih padcih in septembrski negotovosti zadnji teden otresli vseh strahov in doživeli največjo letošnjo tedensko rast. Še več, frankfurtski DAX30 se je povzpel za 5,7 odstotka, kar je največja tedenska rast po decembru 2011. Newyorški S & P 500 se je zvišal za 3,3 odstotka, čeprav prve objave četrtletnih poslovnih rezultatov niso navdušile. Proizvajalec aluminija Alcoa je imel 27 odstotkov nižji dobiček (109 milijonov dolarjev) kot v istem lanskem četrtletju, delnice so v petek padle za sedem odstotkov.

Dow Jones (ZDA)

17.084 točk

Nasdaq (ZDA)4.830
DAX30 (Frankfurt)10.096
Nikkei (Tokio)18.438
10-letne slov. obv.donos: 1,74
10-letne am. obvezn.donos: 2,10
EUR/USD

1,1358

EUR/CHF

1,0927

bitcoin245 USD
nafta brent52,53 USD
zlato

1.156 USD

euribor (6-mesečni)0,028 %



Kako so poslovale banke na Wall Streetu?

Ameriške korporacije se spopadajo z močnim dolarjem in ohlajanjem kitajskega gospodarstva, tako da so pričakovanja pesimistična. Analitiki napovedujejo, da bo padec dobička v podjetjih, ki sestavljajo indeks S & P, okoli štiriodstoten. Prihodnji teden bodo številke poslovanja med 1. julijem in 30. septembrom med drugim razkrile največje banke. Finančni sektor naj bi imel eno največjih rasti dobička, v povprečju 8,4-odstotno. Delnice bančnih podjetij sicer letos ne blestijo, saj je indeks finančnih delnic od 1. januarja nižji za več kot pet odstotkov.
Glencore podžgal rast cinka
Teden je prinesel tudi silovito rast surovin, tako da je Reutersov indeks 19 surovin pridobil več kot štiri odstotke, kar je največja tedenska rast po juniju 2012. Glencore, ki se ukvarja z rudarjenjem in ki trguje s surovinami, je presenetljivo najavil, da bo letno proizvodnjo cinka znižal za 500 tisoč ton, kar pomeni štiri odstotke svetovne proizvodnje. Cena cinka, ki je od maja strmoglavila za 30 odstotkov in padla na petletno dno, je po tej novici poskočila za 12 odstotkov, kar je največja enodnevna rast v vsaj desetletju.
Skoraj desetodstotna tedenska rast nafte
Svinec se je podražil za šest odstotkov, nikelj za tri. Nafta brent je v petih dneh pridobila devet odstotkov, kar je tudi posledica Opecovih pričakovanj o višjem povpraševanju po nafti od prejšnjih napovedi. Na strani ponudbe omenimo podatek, da je število naftnih vrtin v ZDA nazadovalo šesti teden zapored, tokrat za devet vrtin, na 605. Vse kaže, da bo treba od torka računati z višjimi cenami goriva v Sloveniji.