Ponudbe naj bi oddali predvsem finančni investitorji. Foto: MMC RTV SLO
Ponudbe naj bi oddali predvsem finančni investitorji. Foto: MMC RTV SLO

Rezultate razpisa je sporočila Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), ki delež prodaja skupaj z NLB-jem, Abanko Vipa, Hypo Alpe Adrio, Unicredit banko Slovenije in Posebno družbo za podjetniško svetovanje. Odbor vlagateljev in AUKN imen zainteresiranih v času trajanja postopka ne bosta razkrivala. Postopek prodaje naj bi potekal po načrtu.

Predsednik uprave Adrie Airways Klemen Boštjančič postopka prodaje sicer ni želel komentirati, saj lahko, kot je dejal, to vodi v špekulacije, ki škodijo postopku. Boštjančič je dodal, da strateškega partnerja potrebujejo, ker so majhna in ranljiva družba. Dejal je še, da bodo bistveno lažje poslovali, ko ne bodo več v državnem lastništvu.

Dnevnik je v torek poročal, da med interesenti prevladujejo finančni investitorji, zato ponudbe niso takšne, kot bi si jih želeli.

Mednarodni poziv za izkaz interesa za nakup treh četrtin Adrie Airways se je iztekel v ponedeljek. Ponudbe je zbiral finančni svetovalec v postopku prodaje, družba Barons Financial Services.

Država je posredna lastnica 69,87 odstotka letalskega prevoznika, NLB je lastnica 19,63 odstotka, preostale družbe pa imajo v lasti manjši delež. Skupaj so te družbe lastnice 99,87 odstotka Adrie Airways. Ta že dlje časa išče strateškega partnerja.

Po dokapitalizaciji upajo na pozitivno ničlo
Septembra lani je bila zaradi finančnih težav uspešno izvedena dokapitalizacija s stvarnimi vložki v vrednosti 19,7 milijona evrov, s konverzijo terjatev bank in denarnimi vložki v vrednosti 50 milijonov evrov, kar je zagotovila država.

Lani so imeli v družbi 12 milijonov evrov izgube. Letos predvidevajo izgubo v vrednosti 8 milijonov, naslednje leto pa naj bi že dosegli pozitivno ničlo.

B. V.