Draško Veselinovič je na čelu NLB-ja od 1. februarja letos. Foto: MMC RTV SLO
Draško Veselinovič je na čelu NLB-ja od 1. februarja letos. Foto: MMC RTV SLO
Uradno bo Veselinovič svojo odločitev sprejel v torek. Foto: NLB
Veselinovič ponudil odstop

Veselinovič naj bi odločitev o odstopni izjavi podal v dobro banke, ker želi zaščititi interese institucije in prispevati k umiritvi razmer, so še povedali v NLB-ju. Poleg tega pa odstopna izjava ni nepreklicna, kar pomeni, da je v tem primeru od nadzornega sveta odvisno, ali bo sprejel njegov odstop. Izredna seja nadzornega sveta bo v petek, svojo odločitev pa bo Veselinovič sporočil na torkovi novinarski konferenci, na kateri bo uprava predstavila politiko upravljanja tveganj in postopek odobravanja posojil.

V petek pa naj bi na seji med drugim obravnavali še revizijsko poročilo o ustreznosti izračuna variabilnega dela plače in njeni višini za člane uprave med letoma 2006 in 2008, postopek odobritve podaljšanja kredita družbi Infond Holding ter politiko banke do reprograma posojil, danih za menedžerske odkupe.

Zares: NLB podaljšal posojilo za menedžerski odkup
Kot je znano, so se po odločitvi NLB-ja, banke, ki je prejela državna poroštva, da reprogramira 130 milijonov evrov posojila Infond holdingu, pri koalicijskem Zaresu zvrstili pozivi, naj uprava NLB-ja odstopi. Veselinovič v stranki ni priljubljen že zaradi imenovanja za predsednika uprave največje slovenske banke brez razpisa, zdaj pa je moral odgovarjati še na očitke, da s podaljšanjem posojila financira menedžerske odkupe.

Veselinoviču sta v bran stopila LDS in predsednica Katarina Kresal, ki je predsedniku Zaresa Gregorju Golobiču odvrnila, da LDS ne vodi NLB-ja, in pričakuje, da ga tudi Zares ne bo. Tudi minister za finance France Križanič in premier Borut Pahor (oba SD) sta dejala, da za zdaj ne vidita potrebe po Veselinovičevem odstopu, bi pa o tem lahko presojal nadzorni svet.

Ker je Pahor poziv Zaresa zavrnil, so v stranki začeli razmišljati o izstopu iz koalicije. Da je to precej nerealna možnost, menita politična analitika Vlado Miheljak in Matevž Tomšič, več pa bo vsekakor znanega v torek, ko bo Zares imel izredni vrh stranke, sešli pa se bodo tudi predsedniki koalicijskih strank.

A. M./S. Z.

Veselinovič ponudil odstop