Foto:
Foto:
Gregor Golobič
Gregor Golobič se je o reprogramiranju danes pogovarjal tudi že s predsednikom vlade. Dejal mu je, naj vlada razmisli o zaupnici upravi in nadzornemu svetu NLB-ja. Foto: MMC RTV SLO

Obljube nove politike so bile, da bodo gospodarske in finančne ustanove samostojne, in tega se bomo v LDS-u držali. NLB je samostojna finančna družba. Je ne vodi LDS in pričakujemo, da je ne bo niti Zares niti druge stranke.

Katarina Kresal
Reprogramiranje posojila Infondu razdelilo koalicijo

Finančni minister Franc Križanič je na vprašanje, ali se je o morebitni zamenjavi Veselinoviča pogovarjal s premierjem Pahorjem in ali tudi ta meni, da bi moral biti zamenjan, odgovoril: "Tudi to ne."

Zares bo zadeve "prerešetal" na seji
V Zaresu pa bodo prihodnji teden zaradi dogajanja okrog reprogramiranja posojil (predvsem Infond Holdingu) sklicali posebno sejo sveta stranke. Na seji - predvidoma naj bi bila v torek - bodo potekali pogovori o tem, ali so do zdaj v koaliciji in vladi v zadostni meri uresničevali ustrezna načela in programske cilje. Iskali bodo tudi odgovor na vprašanje, ali so vlada in pristojna ministrstva dovolj odzivni. Prav z odzivnostjo v stranki niso najbolj zadovoljni, kot razlagajo, angažma in sledenje ukrepom vlade nista bilo dovolj odločna.

Golobič je še opozoril, da morajo vsi akterji prepoznati realnost, v kateri je Slovenija, in prevzemati nase odgovornost. O dogajanju se je Golobič danes tudi že pogovarjal s predsednikom vlade Borutom Pahorjem.

"Uprava očitno bolj sledi svojim ambicijam"
Poudaril je, da "mora vlada s svojo vlogo lastnika in upravljavca z davkoplačevalskim potencialom razmisliti o zaupnici upravi in nadzornemu svetu, ki očitno bolj sledi ambicijam zavarovanja peteklih odločitev in jih poskuša prikriti z novimi spornimi odločitvami, v bistveno manjši meri pa se osredotoča na vprašanja reševanja problemov".

Po besedah Golobiča je posojilna dejavnost majhna in izjemno redko so podeljeni novi krediti oziroma gre v večini t. i. novih kreditov za podaljševanje starih kreditnih pogodb z bistveno višjimi stroški odobritve, bistveno višjimi obrestnimi merami in bistveno krajšo ročnostjo.

Kresal: Obljube nove politike so bile, da bo NLB samostojen
Na pobudo Zaresa se je že odzval LDS. Predsednica stranke Katarina Kresal je dejala, da je NLB samostojna finančna družba, da je ne vodi LDS in da pričakuje, da je ne bo niti Zares ali kakšna druga stranka. "Lahko imamo različne poglede na vodenje banke, ampak bančnih kreditov ne morejo odobravati politične stranke niti vlada," je povedala prva dama LDS-a.

"Sama sicer menim, da bi moral bančni sektor prioritetno podpirati razvojne aktivnosti slovenskega gospodarstva. Odločitev glede podaljšanja kredita bi seveda lahko bila tudi drugačna, toda uprava se je odločila po bančnih kriterijih in za to tudi nosi odgovornost pred bančnimi, ne pa političnimi organi," je dodala.

Vlačič: To ni čas za licitiranje političnih strank
Podpredsednik SD-ja je koalicijske polemike o NLB-ju in Veselinoviču komentiral z besedami, da trenutno ni čas za licitiranje političnih strank o tem, kakšen je njihov odnos do vodstva NLB-ja. Ta ima "svojo odgovornost, imata jo tudi nadzorni svet in vlada in vsak bo moral v prihodnjih dneh sprejeti določene odločitve".

NLB podaljšal posojilo Infond Holdingu
Kot je znano, je NLB za 45 dni podaljšal okoli 130 milijonov evrov posojila Infond Holdingu, ki je največji lastnik Pivovarne Laško in ga posredno obvladuje prvi mož pivovarne Boško Šrot.

S. Z. / M. N./ A. K. K.

Obljube nove politike so bile, da bodo gospodarske in finančne ustanove samostojne, in tega se bomo v LDS-u držali. NLB je samostojna finančna družba. Je ne vodi LDS in pričakujemo, da je ne bo niti Zares niti druge stranke.

Katarina Kresal
Reprogramiranje posojila Infondu razdelilo koalicijo