Mariborski Žito je zaposloval mimo pravil delovne zakonodaje. Foto: MMC RTV SLO
Mariborski Žito je zaposloval mimo pravil delovne zakonodaje. Foto: MMC RTV SLO
Agencije po svoje, kje so inšpektorji?
Žito kršilo delovno zakonodajo

Glavni inšpektor za delo Franc Rančigaj je pojasnil, da so v Žitu, kjer je zaposlenih 142 delavcev, inšpektorji za delo danes opravili izredni inšpekcijski nadzor. Med pregledom zahtevanih dokazil o statusu zaposlitve so ugotovili, da podjetje za šest delavcev ni predložilo dokazil o zakonitosti zaposlitve, ker jim je z zadnjim dnem lanskega leta potekla pogodba o zaposlitvi za določen čas.

Po pregledu baze podatkov zavarovancev zavoda za zdravstveno zavarovanje pa so ugotovili tudi, da teh šest delavcev ni več prijavljenih v obvezno zavarovanje. Inšpektorji so prav tako ugotovili, da naj bi omenjenim delavcem obljubili nadaljnje delo v Žitu, če bodo podpisali pogodbo o zaposlitvi z agencijo za zaposlovanje Job Service iz Slovaške. Zahtevane pogodbe o zaposlitvi sicer inšpektorji danes niso dobili.
Iz predloga pogodbe, ki je bil priložen prijavi inšpektoratu, pa je Rančigaj ugotovil, da gre za pogodbo na podlagi slovaških zakonov, ki naj bi bila podpisana v Košicah pod pogoji, ki veljajo na Slovaškem. Zaradi vseh navedenih kršitev je inšpektorat Žitu iz Maribora izrekel prepoved nadaljevanja delovnega procesa na kraju samem z delavci, ki nimajo zakonitega statusa.

Hiter odziv nadzornih organov
Na sporne pogodbe za najete delavce v družbi Žito v Mariboru so v četrtek opozorili v podravski območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Ti delavci naj bi od slovaške agencije Job Service prejeli pogodbe v slovaškem jeziku in z navajanjem slovaške zakonodaje.
Po navedbah podravske območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije naj bi tako ti delavci delali za 327 evrov bruto plače in opravljali 250 nadur na mesec. Vizjak je v zvezi s tem dejal, da se mu zdi nesprejemljivo, da se za katerega koli delavca, ki dela v Sloveniji, ne bi spoštovala veljavna zakonodaja, zlasti ko gre za minimalne prejemke.
V zvezi z urejanjem agencijskega dela v okviru reforme delovnopravne zakonodaje pa je minister za delo povedal, da ga bodo uredili v okviru zakona o delovnih razmerjih. Dejal je, "da bo ta primer gotovo dodatno osvetlil rešitve, ki jih predlagamo".

Agencije po svoje, kje so inšpektorji?
Žito kršilo delovno zakonodajo