Vlada bo o usodi naše največje banke razpravljala prihodnji četrtek. Foto: MMC RTV SLO
Vlada bo o usodi naše največje banke razpravljala prihodnji četrtek. Foto: MMC RTV SLO
Vlada odločanje o NLB-ju preložila

Minister je znova zagotovil tudi, da bodo državni viri za dokapitalizacijo zagotovljeni v bilanci B proračuna. Sicer pa te točke na dnevni red seje vlade že danes niso vključili zaradi tega, ker je nadzorni svet NLB-ja šele v sredo sprejel varčevalno strategijo za obdobje 2010-2015.

Križanič je potrdil tudi, da je ministrstvo nadzornikom in upavi banke predstavilo interese države kot lastnika. Po njegovi oceni so v NLB-ju našli kompromisno rešitev med interesi drugega največjega lastnika, belgijskega KBC-ja, ki se je zavzemal za skrčenje dejavnosti in naložbenega portfelja banke, in države.

Po besedah ministra si država tudi v prihodnje želi, da bi NLB še naprej ohranjal nekoliko višjo posojilno dejavnost, tako kot je to po njegovih besedah počel med krizo, in ne bi pretirano pritiskal na dolžnike ter s tem povzročal večjih stečajev.

Radićeva proti zmanjšanju kreditiranja gospodarstva
Na trditve, da želi NLB v okviru nove strategije zmanjšati kreditiranje slovenskega gospodarstva, pa je gospodarska ministrica Darja Radić odgovorila, da se s to odločitvijo ne more strinjati, zato bo proti temu odločno protestirala.

Kot še pravi minister Križanič, se bo lahko strategija NLB-ja skladno z razvojem dogodkov še dopolnjevala, zaradi dolgotrajnega postopka odobravanja dokapitalizacije pa, kot meni, ne nastaja gospodarska škoda.

Pahor: Križanič naj se potrudi pri argumentih
Predsednik vlade Borut Pahor je povedal, da mu je Križanič pojasnil razloge, zakaj meni, da je dopolnjena strategija NLB-ja primerno pripravljena, a je ocenil, da se mora minister bolj potruditi in te argumente natančno predstaviti vladi, zaradi pomena banke za Slovenijo in njene državljane pa tudi javnosti.

Obseg dokapitalizacije manjši
Znano je, da je nadzorni svet NLB-ja v sredo potrdil dopolnjeno strategijo poslovanja banke za obdobje 2010-2015, ki predvideva manjši obseg dokapitalizacije, in sicer v višini 250, ne 400 milijonov evrov, hkrati pa določa izkoriščenje vseh notranjih ukrepov za sprostitev kapitala. Ob že napovedanem umiku z nekaterih nestrateških trgov, kot so Avstrija, Bolgarija, Češka, Nemčija in Slovaška, in iz nekaterih nejedrnih dejavnosti, kot sta lizing nepremičnin in faktoring, prenovljena strategija predvideva dodatno dezinvestiranje nekaterih kapitalskih naložb.

Vlada odločanje o NLB-ju preložila