Dividende naj bi banka znova izplačala leta 2014, leto pozneje pa naj bi bili izvedeni prva javna prodaja delnic in uvrstitev NLB-ja na borzo. Foto: MMC RTV SLO
Dividende naj bi banka znova izplačala leta 2014, leto pozneje pa naj bi bili izvedeni prva javna prodaja delnic in uvrstitev NLB-ja na borzo. Foto: MMC RTV SLO

Nadzorni svet NLB-ja je potrdil dopolnjeno strategijo poslovanja banke za obdobje 2010 - 2015, ki predvideva nižji obseg dokapitalizacije, hkrati pa določa izkoriščenje vseh notranjih ukrepov za sprostitev kapitala.

Nova Ljubljanska banka bo tako odprodala deleže v drugih bankah in se umaknila z večine trgov. Letos naj bi prodali svoj 27-odstotni delež v dunajski banki Adria bank in NLB Sofio v Bolgariji. Čez dve leti naj bi šla v prodajo tudi banka v Srbiji, LHB Frankfurt pa naj bi zaprli.

Leta 2011 je predvidena prodaja Banke Celje. Za to ima NLB več razlogov, saj Banka Slovenije NLB-ju ne dovoli prevzeti Banke Celje, ker sta lastniško povezana (NLB ima v BC-ju 40,99-odstotni delež) pa so jima bile odvzete glasovalne pravice v Pivovarni Laško, saj skupaj obvladujeta 26,4 odstotka delnic, prevzema pa nista objavila.

Manjša posojilna izpostavljenost
Poleg tega naj bi banka zmanjšala posojilno izpostavljenost na tujih trgih, kar pomeni, da bo na tujih trgih posojala le toliko, kolikor bo zbrala depozitov, poročajo Finance. Ob tem je KBC že pred časom zahteval, naj NLB izpostavljenost do podjetji z zdajšnjih 25 zmanjša na največ deset odstotkov kapitala NLB-ja.

Največja slovenska banka načrtuje tudi prodajo nestrateških naložb, kot so 10,7-odstotni delež v Mercatorju, desetina Petrola, nekaj manj kot 20 odstotkov Pivovarne Laško, pa tudi 21 odstotkov Zdravilišča Thermana, 13 odstotkov Istrabenza, 12 odstotkov Iskre Avtoelektrike, skoraj desetino Uniorja in tri odstotke Zavarovalnice Triglav.

NLB prodal skoraj 13 odstotkov Skupine Prva
Banka je na dražbi že prodala tudi 12,94-odstotni delež v Skupini Prva. Kupec je zasebni investitor Nicholas Andrew Lindsay Stuart, ki se že 30 let ukvarja z investiranjem v zasebne družbe v tem delu Evrope, to pa je njegova prva naložba v Sloveniji. Izklicna cena za celoten paket delnic je znašala 5,7 milijona evrov oziroma 180 evrov na delnico.