Gospodarstvo

Poudarki

  • Izvoz, poglavitno gonilo rasti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 22 glasov Ocenite to novico!
evro, denar
Pred novim letom je vlada razdelila več kot 120 milijonov evrov. Foto: Pixabay

Dodaj v

Vlada opušča politiko varčevanja. Bo zato BDP rasel?

Razdelila je 120 milijonov evrov
9. januar 2017 ob 08:10
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Vlada je pred novim letom pomembno popustila pri plačah v javnem sektorju, povečala najnižjo osnovo za pokojnine, uvedla dodaten dela prost dan. Se bo račun s krepitvijo gospodarske rasti izšel?

Pred novim letom je vlada razdelila več kot 120 milijonov evrov. Opustila je varčevalno politiko, večina te vsote se bo prelila v višje prihodke prebivalcev. Za koliko se bo posledično povečal bruto domači proizvod (BDP)? Odvisno, kako bo vlada pokrila ta strošek, pravi direktor Urada za makroekonomske analize Boštjan Vasle. "Če bi se zaradi tega znižali drugi javnofinančni izdatki, na primer še posebej naložbe, lahko končamo v razmerah, ko bo to v bistvu imelo nevtralen vpliv na celotno makroekonomsko sliko v Sloveniji."

Delež plač - tako javnega kot zasebnega sektorja - v BDP-ju je okoli 50 odstoten, poudari namestnica generalne direktorice Statističnega urada Karmen Hren. "Plače v zasebnem sektorju pomenijo bistveno večji prispevek k bruto domačemu proizvodu, približno dvotretjinski delež imajo. Plače v javnem sektorju pa imajo dobrih 20 odstotkov v strukturi."

Oba sogovornika poudarjata, da je pri povečevanju plač pomembno upoštevati storilnost. "Čezmerno povišanje plač v enem delu ekonomije seveda lahko za seboj potegne pritiske k povečanju plač v drugih delih ekonomije, to pa bi lahko posledično imelo negativne posledice na naš konkurenčni položaj oziroma na našo sposobnost preboja na tuje trge."

Izvoz, poglavitno gonilo rasti
S tem pa bi ogrozili najpomembnejši dejavnik rasti, to je izvoz. Se bo torej vladi račun z opuščanjem varčevanja izšel? "Račun se bo izšel, če bodo gospodarske razmere tako ugodne, da bo to ustvarjalo tudi bruto domači proizvod," je povedala Hrenova.

Konec meseca bo Umar pripravil osveženo, zimsko napoved gospodarskih gibanj in takrat bo tudi jasno, kako vladno opuščanje varčevalne politike vpliva na bruto domači proizvod.

Zdenka Bakalar, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 09.01.2017 ob 08:20
Posledice, katere so nastale na revnih zaradi norcev na oblasti preteklih 12 let, ni mogoče popraviti. Zločini so storjeni, zgodovina bo sodila.
MahoSlo
# 09.01.2017 ob 09:10
Opustila je varčevalno politiko, večina te vsote se bo prelila v višje prihodke prebivalcev

Večina se bo prelila v Javni Sektor, največ zdravnikom.
bob
# 09.01.2017 ob 08:30
Varčevanje je ena velika farsa. Ko je kriza moraš denar tam vzet, ko je in dat tistim, ki ga nimajo, da lahko trošijo.
vnk
# 09.01.2017 ob 10:25
Kako lahko javni sektor dobiva višje plače, DDV pa še vedno 22%, kar naj bi bil kao začasni ukrep (preklemani smrduhi, saj smo vedeli, da nas boste na suho nategnili). Najbolj me moti, ker se zgleda nič ne dela na sami optimizaciji delovanja javnega sektorja (vsaj sklepam, saj bi drugače se Cerarjev PR že na ves glas hvalil s številkami). Tudi če sem po srcu bolj socialist, vem da rabim za to denar, ki ga moramo nekje dobit, torej bi se moral javni sektor obnašati kot da je v konkurenci s ostalimi državimi, da bi bili privlačnejši za investicije. Denar, ki se prihrani pri optimizaciji procesov, pa se potem porabi za višje plače, s tem tudi prisiliš zaposlene, da jim je to v interesu.

Pri nas je toliko neke nepotrebne birokracije od katere ni nobenih rezultatov, saj vedno beremo, kako se hudi kršitelji ognejo kaznim. Odgovornosti pa noben ne prevzame...
juk
# 09.01.2017 ob 09:01
BDP bo rastel in tudi dolg. Boljše vprašanje bi bilo:"kaj se bo zgodilo če udari kriza". Ker reforme ni bilo niti ene. Vse kar smo od krize pa do danes naredili je bil ZUJF.
juk
# 09.01.2017 ob 09:40
Varčevanje pomeni to, da kaj privarčujem. To da porabljam manj in še vedno preveč pač ni varčevanje. Kvečjemu racionalizacija.
deadcool
# 09.01.2017 ob 09:27
@juk, smo privarčevali smo, izbranci imajo polne denarnice in račune v davčnih oazah.
severnik
# 09.01.2017 ob 09:04
Vlada opušča politiko varčevanja. Bo zato BDP rasel?

Če se bo, po vsej verjetnosti ja, bo potrebna kakšna ovadba proti vladarjem, ki so namensko zavirali rast.
rok85
# 09.01.2017 ob 09:02
@Mindmaster

NSi ima premalo podpore. SDS je pa ista veselica.
sirus
# 09.01.2017 ob 09:45
Ena kriza je očitno premalo za drain the swamp, ampak pri naslednji vsi tile komunistični mastodonti ne bodo imeli več manevrskega prostora za svojo ekscesno zadolževanje na račun drugih in bodočih generacij.
7up
# 09.01.2017 ob 09:26
Kakšno varčevanje neki!

Tudi v času največjega "varčevanja" so bili odgodki države še precej večji od prihodkov. Trditi, da je šlo varčevanje je podobno kakor govoriti, da brezposelna in zapravljiva živa varčuje, ker ne hodi več v Casino :)
dude
# 09.01.2017 ob 10:30
Vlada ni resna. Rast je trenutno zelo dobra, nobene potrebe ni po fiskalni ekspanziji. Morda edino za investicije - kar pa se ne dogaja. Kaj ti pomaga visji BDP, ce je na racun poslabsanja ostalih ekonomskih kazalcev (dolg, zmanjsanje trgovinskega presezka itd.). Ekonomska prioriteta bi morala biti zmanjsanje drzavnega dolga, ne pa visanje domace potrosnje, ki ze itak raste.
sirus
# 09.01.2017 ob 09:49
@k_ris

Konec tretjega četrtletja 2015 je bil zadolženost že 84,1%, se pa zdaj počasi znižuje in je po zadnjih podatkih pri 82,6%.

Tako pravi zadnji Eurostat

Q2 2015 80.9
Q1 2016 83.5
Q2 2016 82.3

Slovenija ena zadnjih držav v EU, kjer se dolg na letni ravni še povečuje.
juk
# 09.01.2017 ob 09:23
LEta 2008 je bil dolg države 22% BDPja, leta 2013 pa 71% BDPja.
viisaus
# 09.01.2017 ob 11:46
hexen// damijan,,je rekel marsikaj........ jaz osebno poznam par malih tajkunov,ki so ,,pokradli,, vsi skupaj za okoli 50 milijonov in vsem je skupno samo eno... da so bili vzgojeni v partijskem duhu,,ker so bili njihovi starši na pomembnih položajih v času slovenskega osamosvajanja in tudi kasneje.Teorija prenese vse,jaz sem pač praktik in meni so važna dejstva in ne kaj je kdo rekel ali mislil.Ko je janša prišel na oblast,je želel pač kos pogače tudi zase in posledično mahiniranje z delnicami merkatorja,istrabenza itd... toda levji delež so imeli in imajo v lasti,kakor levičarji,in to so dejstva in vam to dokažem,če greva od podjetja do podjetja.Glede zvon 1-2 ,, jaz bi jim pobral vse nazaj.Vse tiste gozdove,katere so dobili nazaj, bi jim sedaj to zaplenil,,toda vatikan je star 2000 let,, oni niso pionirčki in naši ne levi ne desni nimajo med nogami nič in si ne upajo nič....... v bitu v sloveniji ne levičarjev ne desničarjev p pravem pomenu besede,, ampak so izključno interesne skupine.Politiki so pač politiki in naredijo vse,da pridejo v parlament naslednje volitve... janša ima svoje vernike,,sd svoje,, zL svoje,, ampak v bitu vsi skupaj ne naredijo kaj dosti dobrega za slovenijo in slovence.... TEŠ & klasičen primer,kako so vse tedanje politične stranke držale svoj lonček,ko so združno pokradli za 1,2 milijarde eu...........
viisaus
# 09.01.2017 ob 10:16
kakorkoli... vlada se je po zadnjih pogajanjih v javnem sektorju zadolžila za dodatnih 417 miliojonov eu.Če je to pot do dviga BDP super,, toda to je logika socialističnih ekonomistov... v normalnih državah je to čisti minus,ker vlada za ta sredstva ni namenila za investicije ampak izključno za potrošnjo kot tako--plače...
hexen
# 09.01.2017 ob 09:58
Še vedno se fura prociklična politika, nič se nismo naučili.
juk
# 09.01.2017 ob 09:48
Ja porabiti čim manj denarja, ki ga imaš. Mi porabljamo denar, ki ga nimamo oziroma ni naš. To definicija sploh ne obsega.
Haloo
# 09.01.2017 ob 09:40
Nekaj pridobiva pri gorivu, nekaj si bo sposodila in preživela mandat ta vlada, brez resnih izboljšav v sistemu.
plexi
# 09.01.2017 ob 12:23
Če boste višali plače javnim uslužbencem, se s tem ne bo krepilo gospodarstvo. Kaj ste normalni, banda!? Dajte končno nekaj naredit z davki, da bomo tudi zaposleni v privat sektorju to občutili. Ne pa da samo višate plače lenuhom v javni upravi, ki itak imajo vsega polno rit in se samo vlačijo po pisarnah.

Dokler bo javni sektor imel višje povprečne plače, kot privatni sektor, do taktat ne moremo govoriti o kakršnem koli gospodarskem razcvetu.

Slovenija je ujetnik javnega sektorja! In nobeni vladi doslej ni bilo v interesu, da bi to spremenila. Ve se, zakaj.
Zgodovinar_666
# 09.01.2017 ob 10:38
Konec lanskega leta je vlada razdelila za 500 milijonov EUR "bonbonov".

V zadnji krizi so se dvignili davki, vse breme se je preneslo na zasebni sektor. Medtem ko se je javni sektor šel orgijo z zadolževanjem na račun prihodnjih generacij.

Sedaj, ko je zasebni sektor vsaj malo zadihal, odplačal nekaj kreditov, pa je še v zrak javni sektor. Ker so napovedi, da bo v PRIHODNOSTI gospodarska rast, bo javni sektor dobil višje plače DANES.

Privatizacija je ustavljena. Reform ni. Davki gredo samo še gor. Vse storitve širšega javnega sektorja sektorja gredo samo še gor (komunala, elektrika, takse, prispevki, globe itd.). Mladi se izseljujejo. Bogati Slovenci prodajajo svoje firme in v strahu za lastno varnost selijo denar v tujino.

Javni sektor za zaščito svojih interesov pospešeno oborožuje policijo in ji daje nove pristojnosti. Vojska in redarji dobivajo policijska pooblastila, da bodo pomagali pri terorju države nad zasebnim sektorjem.

Javni dolg pospešeno narašča. Ko se bodo dvignile obrestne mere in ko bo prišla naslednja kriza bo šel dolg Slovenije hitro čez 100% BDP. In kriza vedno pride. In bolj brezglava je ekonomska politika države, prej pride do krize.
hexen
# 09.01.2017 ob 10:23
K_ris
# 09.01.2017 ob 09:34
@juk
Konec tretjega četrtletja 2015 je bil zadolženost že 84,1%, se pa zdaj počasi znižuje in je po zadnjih podatkih pri 82,6%.


Vau manj kot 1.5% na leto. Če bo šlo po tej stopnji, rabimo še 80 let, pa bomo odplačali škodo tajkunske pijanščine, ki se je zgodila v 25 letih RS. Če ne bo vmes spet na oblasti neka škodljiva vlada, ki ji bo elita (tajkuni, cerkev) bolj pomembna od narodne blagajne, in kakšna je verjetnost, da zvozimo brez posledic, glede na to da se nam je taka vlada zgodila 3x v 25 letih...
7up
# 09.01.2017 ob 10:09
K_ris

Osnovni problem je, da v slovenčini nimamo izraza za Austerity/austérité in posledično politiki raje uporabljajo druge ušečne izraze

Ko že citiraš SSKJ
varčevati varčeváti -újem nedov. (á ȗ) prizadevati si porabiti čim manj a) denarja: varčuje, zato si lahko marsikaj kupi

Tudi ta definicija govori o akumulaciji, za kasnejši nakup. V slovenskem proračunu, se ničesar ne akumulira, kaj šele, da bi si prizadevali porabiti čim manj.
Sploh pa je uporaba SSKJ že v prvi vrsti neustrezna. Tamkajšna definicija je postavljena v kontekst posameznikam, ne pa v makro-politike države.
galoper
# 09.01.2017 ob 10:01
Selektivni sistm popuščanja bi lahko uvedel pravilnejšo delitev, vendar ne pod prisilo sindikalistov.
Mimobeznik
# 09.01.2017 ob 09:51
Vse za javni sektor, še davek na internet in nepremičnine hočemo!
One-trick pony
# 09.01.2017 ob 09:04
Našim častilcem mamona iz javnega sektorja odgovarjam z besedami sv. Pavla: "Bodimo torej zadovoljni s tem, da imamo živež in obleko. 9 Tisti pa, ki hočejo obogateti, padajo v skušnjavo in zanko, to je v mnoge nespametne in škodljive želje, ki ljudi pogrezajo v pogubo in uničenje. 10 Korenina vsega zla je namreč pohlep po denarju. Po tem so nekateri hlepeli in tako zablodili proč od vere, s tem pa sami sebi zadali veliko bolečin. Ti pa, Božji človek, béži pred tem. Prizadevaj si za pravičnost, pravo pobožnost, za vero, ljubezen, stanovitnost in krotkost."
Joker
# 09.01.2017 ob 13:14
viisaus,

Vsak predsednik vlade nosi svoj del odgovornosti za trenutno stanje slovenije.

K tem lahko mirne duše prišteješ še vse dosedanje ministre in druge visoke funkcionarje. O deležih se ne bomo nikoli uspeli zediniti, pa tudi ni pomembno, ker če bi želeli naši domovini res kaj dobrega, na naslednjih volitvah niče od teh (z nekaj malega častnimi izjemami) ne bi smel priti na nobeno pomembnejšo funkcijo.
viisaus
# 09.01.2017 ob 10:31
Še ena mala podrobnost,katero večina zanemarja.Če so tajkuni zapravili 5 milijard našega denarja,,ok---to so dejstva,, toda dejstva so tudi,da so se vse vlade za financiranje javnega sektorja kreditirale od 1-1,5 milijarde na leto.Koliko milijard je to v 26 letih???--kdo je naredil glavnino dolga??.. to so dejstva na katera se ne da oporekat,,, toda veljaki teorije to zavestno prikrivajo v svojih izjavah........
viisaus
# 09.01.2017 ob 10:28
Dr. Kumrovec///Varčevanje je samo poglobilo krizo. Ko je kriza je treba povečat trošenje, ne varčevanje.
Poskušajte mi po kmečko razložiti vašo logiko..ok ??? karikiram v številkah.Država potrebuje za vse svoje izdatke 100 enot.Nastane kriza,manjša so vplačila v zdravstveno-pokojninsko malho in v proračun pride samo 60 enot.Za 40 enot ima samo eno možnost--kreditiranje.Toda krediti slonijo na obrestih.Po kakšni logiki-po vašem-- lahko država zapravi več,,oziroma poveča potrošnjo?? Danes zaradi vaše logike,slovenija plačuje skoraj 2 milijardi obresti na leto.Koliko je to penzij??,koliko je za zdravstveni sistem??... res me zanima,kaj ste po poklicu,ker ekonomist,zagotovo niste.......
juk
# 09.01.2017 ob 09:41
Vem K_ris da si pristaš nebrzdanega trošenja, ker si pač javnisektoraš in veš da ti bodo plače šle gor. Drugi pač nismo, ker raje v realnosti živimo.
božo1
# 09.01.2017 ob 09:14
Ko na hitro stvari povzamem, bi rekel, da se zelo strinjam s tem, da je potrebno povečati kupno moč prebivalstva. To seveda cilja na višje prejemke, saj nas na to opozori tudi statistika, če jo primerjamo npr. s severnimi sosedi. Ko govorimo o povečanju in aplikaciji na BDP velja v strategiji posvečati vso pozornost gospodarski učinkovitosti. Dohodek iz plačevanja mora imeti trdne osnove, da se denar ne izgublja v "zraku", se pravi v previsokih premijah ali v nezasluženem denarju pri kakih posameznikih ali monopolnih skupinah. Če večja kupna moč spodbuja bolj kakovostno domačo produkcijo in ponudbo, potem se ta neminovno odraža tudi v višjem BDP-eju.
hexen
# 09.01.2017 ob 13:06
viisaus, ja odgovornost bi že lahko terjali v tistih najbolj bolečih časih krize, pa je nismo, ker razdeljen narod je garancija, da se eliti ne bo zgodilo nič.
viisaus
# 09.01.2017 ob 11:29
hexen// Praviloma se ne opredeljujem ne na levo ne na desno politično stran,toda ne morete zanemariti dejstva da so člani foruma 21 naredili 90 % dolga.res je bil janša predsednik vlade,toda ali vlada podeljuje kredite?? ali ni bil v času največje ekspanzije kreditov 2004-2008 predsednik uprave NLB kramar, član LDS-a... Vi poskušate vso krivdo zvalit na janšo,kar je najmanj nepravično.Vsak predsednik vlade nosi svoj del odgovornosti za trenutno stanje slovenije.In samo v premislek.. nekdanji člani udbe so po celi nekdanji jugoslaviji pokradli svoje republike,od slovenije do makedonije in to so dejstva.če imaš na ključnih položajih svoje ljudi,če obladuješ medije ti prav nihče nič ne more, kar vidimo tudi v slovenskem primeru..ali hrvaške,ali srbskem..... danes so se iz politične policije preimenovali v interesne skupine.....
kop
# 09.01.2017 ob 11:18
Juk ane kako se da v statistiki lepo prikrivat resnico.
Kaj nam pomaga če je leta 2008 večina dolga bila izven sklopa država, če pa je zaradi državne prodaje podjetij ta leta 2010 postal državni dolg. Dolgovi, ki so se leta 2008 skrivali pod imeni Zvon 1,2, Istrabenz, Mercator, Pivovarna Laško, Merkur, HiT, in nešteto manjših, so nato čez noč postali državni dolg.
Še danes se kot bi bilo včeraj spomnim oddaje na RTV, kjer se je Janša posmehoval takratnemu finančnemu ministru Pahorjeve vlade, ki je rekel da bomo ta podjetja prodajali še enkrat, samo za nižjo ceno. Posmehoval se mu je, češ kar je prodano, se ne da še enkrat prodat.
Kaj pa dela SDH in slaba banka sedaj?
Sramota da eni še vedno nasedajo populizmu najbolj nedemokratične stranke!!
Korošec
# 09.01.2017 ob 11:03
Če bi dal za finančnega ministra enega popolnega laika nebi mogel toliko zajebat, kot je tale Križanič pod Pahorjem. Totalno nesposoben isto kot Pahor, zato me ne čudi, da se obdal z podobnimi ljudmi...
Joker
# 09.01.2017 ob 10:59
juk,

poglej si številke iz slike na # 09.01.2017 ob 09:17.
Te jasno govorijo, da se je od 2004 do 2008 dolg Slovenije povečal za 2,6 krat (0d 15 na 39 milijard) in tudi dolg države se je povečaj za 60%. To je bil čas izjemne gospodarske rasti, ko bi morala vsaka pametna vlada svoj dolg zmanjševati.
juk
# 09.01.2017 ob 10:36
Sedaj je tudi jasno zakaj je Mramor šel. On sigurno ni podpiral trošenja brez vsakega smisla.
hexen
# 09.01.2017 ob 10:08
Če varčuješ v času krize in zapravljaš v času rasti, potem samo povečuješ amplitudo tobogana. Zdaj je čas za varčevanje, zviševanje davkov, npr. DDV, trošarin, davka na nepremičnine, kapitalske dobičke (borza je v zelenem), s tem bi preprečevali nove balone in pregrevanje gospodarstva, hitreje poplačali dolg, oblikovali rezerve, da bi lahko potem ob naslednji krizi davke zniževali, sproščali rezerve, vzdrževali pokojnine in plače, infrastrukturo....
kralj matjaž
# 09.01.2017 ob 17:08
Kdaj je pa Slovenija varčevala?
Edini dve leti, ko se je varčevalo sta bili leti 2007 in 2008, takrat smo imeli proračunske presežke, odgovorno vlado, ki je višek denarja, dala na stran za kakšen večji izdatek.
Pred tem in po tem smo vedno porabili več, kot smo proizvedli in to nas tepe na standardu življenja. Seveda ne tistih, ki nas zadolžujejo ampak tiste, ki proizvajamo.

Ker to je pomembno, koliko proizvedeš, ne koliko porabiš. Ker iti na banko, dobit kredit in denar porabit je enostavno. Ta kredit odplačat je pa težko. In tega se večina Slovencev ne zaveda, ali če rečem drugače, tega se večina državljanov Slovenije ne zaveda.
RJSlo
# 09.01.2017 ob 15:18
Vlada opušča politiko varčevanja. Bo zato BDP rasel?
-----------------------------------
No ja. Neumno vprašanje. Seveda bo rasel. SURS in UMAR zelo spretno vodita statistiko. Padal bo samo v primeru, če pride na oblast Ivan.
Joker
# 09.01.2017 ob 13:06
juk,

številke povedo resnico

Točno tako, samo eni jih razumemo, drugi pa ne (ali pa nočejo).
Korošec
# 09.01.2017 ob 11:32
Saj ne bo dolgo pa bomo spet tam kjer smo bili, na začetku krize, ker ponavljamo iste napake, kot se nič nebi naučili.
juk
# 09.01.2017 ob 10:55
sirus noben pameten. Na čelu NLBja je bil levičar, ampak za kredite je bil pa odgovoren Janša. Na čelu glavnega regulatorja Gaspari, čisti levičar, kriv je bil pa Janša. Toliko o kredibilnosti Damjana.
juk
# 09.01.2017 ob 10:30
Če ne razumeš razlike med varčevanjem v mikro in makro smislu potem pa res ne vem zakaj si pameten.
juk
# 09.01.2017 ob 10:13
Če nimaš kje vzeti v krizi moraš varčevati. Levičarji to tipično ne razumejo. Se je videlo pri Pahorju.
viper81
# 09.01.2017 ob 09:47
Ohranjanje neosocialistične politike skupaj z razbohotenim javnim sektorjem, visokimi davki in togo delovno zakonodajo bo imela vedno za posledico pobeg uspešnih v tujino, ubijanje podjetništva, relativno visoko brezposelnost v primerjavi z najrazvitejšimi državami in prehitevanje primerljivih držav (Poljska, Slovaška, Madžarska, v roku nekaj desetletij revnejše države). In tako bo, dokler bodo volivci volili leve vlade, za katere je neoliberalizem psovka, socializem pa romantika.
amigo
# 09.01.2017 ob 09:35
Zdravniki in ostali javni sektor hodi na počitnice na Maldive, Karibe itd. Tako se bo dodatni denar prelil v blagajne teh hotelov, pri nas pa še večja revščina.
Follow Me
# 09.01.2017 ob 09:17
Največ skok sta naredila Ivek the veliki in Alenčica.
RenatoP
# 09.01.2017 ob 08:42
Ja ja SDS vse ankete kazejo najboljs, kdo bo pans temi omejenci sestavil vlado? Vladati s 40% od 30% volilne udelezbe se pac ne da.
abi normal
# 09.01.2017 ob 08:38
Skratka, če poslušamo vlado bo z nami vse vredu oz. še bolje.
Če poslušamo opozicijo bo država hin prav kmalu . Reši nas samo če npr. SDS takoj prevzame oblast.
Oglasno sporočilo
link
Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev
21. maj 2018 ob 08:30 Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev Slastnega “piščanca po ptujsko” najbrž vsi poznamo, izvira iz našega najstarejšega mesta, kjer ptujsko perutninarsko podjetje z več kot 110- letno ...
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo