Vlada predlaga seznam davčnih dolžnikov z imeni in priimki. Foto: BoBo
Vlada predlaga seznam davčnih dolžnikov z imeni in priimki. Foto: BoBo

Pavšalna obdavčitev pomeni po besedah finančnega ministra Janeza Šušteršiča poenostavitev postopkov, ugotavljanje davčne obveznosti malih podjetnikov pa bo postalo bolj predvidljivo. Spremembe bodo začele veljati na začetku prihodnjega leta.

Možnost za vstop v ta sistem bodo imela podjetja, ki letno ustvarijo manj kot 50.000 evrov prihodkov. Po novem jim ne bo treba dokumentirati dejanskih stroškov, ampak se jim bo priznal normirani strošek v vrednosti 70 odstotkov od prihodkov, razlika pa se bo obravnavala kot njihov prihodek. Nanj se bo nato obračunal davek, ki letos znaša 18 odstotkov, a se bo v prihodnjih letih postopoma zniževal, je pojasnil finančni minister.

Spremembe se nanašajo tudi na zmanjševanje odstotka izgube, ki jo lahko podjetje uveljavlja, in sicer na 50 odstotkov za davek od dohodka pravnih oseb. To naj bi v državni proračun prineslo dodatnih 25 milijonov evrov, a bo ukrep učinkoval šele pri obračunih v letu 2014. Predlog tudi širi namen izdatkov, ki se lahko pri donacijah uveljavljajo kot olajšava, te pa bodo usmerjene v dejavnost prostovoljcev.

Predlog novele o davčnem postopku vsebuje tudi predlog, da se prepove uporaba računalniških programov v blagajnah, ki omogočajo brisanje podatkov, s čimer se nekateri izogibajo davkom. Šušteršič je še dodal, da morajo, če kje takšni programi ostanejo, omogočiti sledenje.

Vlada želi objaviti imena in priimke dolžnikov
Vlada je pripravila tudi pravne podlage za objavo davčnih dolžnikov, tudi z imenom. Kot je dejal Šušterišič, bi lahko davčna uprava po novem objavila dolžnike, ki dolgujejo več kot 5.000 evrov davka vsaj tri mesece. Prva objava davčnih dolžnikov bi bila tri mesece po uveljavitvi zakona, tako da bo imel vsakdo čas, da preveri, ali je na seznamu ali ne, je dodal Šušteršič.