Poleg Vasleta so se na drugi Pahorjev poziv h kandidaturam za guvernerja BS-ja prijavili še štirje kandidati Jože Damijan, Igor Masten, Tomaž Toplak in Eva Lorenčič. Pahor se je po več pogovorih in posvetovanjih s poslanskimi skupinami nato odločil, da DZ v izvolitev predlaga Vasleta.  Foto: BoBo
Poleg Vasleta so se na drugi Pahorjev poziv h kandidaturam za guvernerja BS-ja prijavili še štirje kandidati Jože Damijan, Igor Masten, Tomaž Toplak in Eva Lorenčič. Pahor se je po več pogovorih in posvetovanjih s poslanskimi skupinami nato odločil, da DZ v izvolitev predlaga Vasleta. Foto: BoBo

Državni zbor je Vasleta za guvernerja Banke Slovenije na tajnem glasovanju z 51 glasovi za in 28 proti imenoval sredi decembra, potem ko predsedniku republike Borutu Pahorju ni uspelo s prvotnim predlogom, da naj mesto prevzame namestnik guvernerja Primož Dolenc.

Guvernerski stolček se je v svetu Banke Slovenije izpraznil, ko je konec aprila lani predčasno odstopil nekdanji guverner Boštjan Jazbec, saj je bil imenovan v enotni odbor za reševanje v okviru bančne unije.

Boštjan Vasle prevzel vajeti Banke Slovenije

Vasle nove naloge prevzema, potem ko je svet Banke Slovenije ugotovil, da so izpolnjene zahteve glede nezdružljivosti opravljanja funkcije guvernerja, saj je moral prekiniti delovno razmerje na uradu za makroekonomske odnose (Umar).

Slovenija je tako po Francetu Arharju, Mitji Gaspariju, Marku Kranjcu in Jazbecu dobila petega guvernerja Banke Slovenije.

Vasle, ki je v svoji javni predstavitvi napovedal odprt in sodelovalen pristop k vodenju, mandat začenja v okolju, ko je bančni sistem v bistveno boljšem položaju kot pred leti, se pa v njem pojavljajo nekatera tveganja, ob tem pa je pred Slovenijo, Evropo in svetom po letih konjunkture zelo verjetno obdobje ohlajanja gospodarstva, če ne celo nove krize.