AIG je bil lani 18. največje podjetje na svetu. Foto: EPA
AIG je bil lani 18. največje podjetje na svetu. Foto: EPA

To je sporočil newyorški tožilec Andrew Cuomo, ki je ob tem izrazil upanje, da bo vrnjenih vsaj 80 milijonov dolarjev od 165 milijonov, ki so bili razdeljeni med vodilne zaposlene zavarovalniškega koncerna. Cuomo dodaja, da bo nagrade vrnilo 15 od 20 ljudi, ki so dobili največje zneske. Tako naj bi skupaj vrnili okrog 50 milijonov dolarjev nagrad.

AIG je razburil ameriško javnost z novico, da so si vodilni izplačali velike denarne nagrade, hkrati pa je koncern zaradi gospodarske krize od zvezne vlade dobil 170 milijard dolarjev denarne pomoči. Bonuse so izplačali 400 zaposlenim v oddelku za finančne proizvode, pri čemer je bil znesek visok od 1.000 dolarjev pa do 6,5 milijona dolarjev. Sedem direktorjev je dobilo več kot tri milijone dolarjev. Cuomo je sporočil, da ne bo objavil imena tistih, ki bodo denar vrnili, obenem pa je zatrdil, da to ni grožnja tistim, ki denarja nočejo vrniti.

Nagrade kljub izgubam
Podjetje je bilo v začetku lanskega leta na Forbesovi lestvici 18. največje na svetu, lani pa je imelo zaradi težav na nepremičninskih in kreditnih trgih velike izgube. AIG je eno ključnih podjetij za zavrovanje finančnih poslov po svetu. V zadnjem lanskem trimesečju je imelo 61,7 milijarde dolarjev, kar je največja četrtletna izguba v zgodovini podjetja.

Predstavniški dom je na novico, da so si vodilni v AIG-ju izplačali denarne nagrade, odgovorili s sprejetjem zakona, ki uvaja 90-odstotni davek na nagrade v podjetjih, ki zaradi izgub prejemajo državna sredstva, a je tak zakon predsednik Barack Obama označil za neustavnega.

M. R.