Zavarovalnica AIG, ki je od začetka gospodarske krize v resnih težavah, si je nakopala še sovraštvo ameriške politike in javnosti, ko so si njeni vodilni izplačali za 165 milijonov dolarjev nagrad. Foto: EPA
Zavarovalnica AIG, ki je od začetka gospodarske krize v resnih težavah, si je nakopala še sovraštvo ameriške politike in javnosti, ko so si njeni vodilni izplačali za 165 milijonov dolarjev nagrad. Foto: EPA
Edward Liddy
Predsednik uprave AIG-ja se bo moral zaradi izplačil zagovarjati pred finančnim odborom predstavniškega doma kongresa. Foto: EPA

Ameriška javnost in politiki so zgroženi nad 165 milijoni dolarjev, ki naj bi jih kot bonus prejeli direktorji zavarovalnice American International Group (AIG). Zavarovalnica je namreč v času gospodarske in finančne krize zapadla v hude težave, za kar je dobila kar 170 milijard dolarjev državne pomoči.

Tudi newyorški državni tožilec je potrdil, da je kar 73 uslužbencev AIG-ja prejelo nagrade od enega do šest milijonov dolarjev. Ameriški finančni minister Timothy Geithner je dejal, da bo moral AIG nadomestiti vse izplačane nagrade, če bo hotel prejeti še preostanek 30 milijard dolarjev pomoči. Kot navajajo v AIG-ju, je Geithner, ki mu zaradi nove finančne afere grozi odstop, za bonuse izvedel že prejšnji teden.

Zaradi spornih izplačil je moral predsednik uprave te največje ameriške zavarovalnice Edward Liddy pričati pred finančnim odborom predstavniškega doma kongresa, kjer je zatrdil, da je ameriška centralna banka vedela za tako visoke nagrade. "V zavarovalnici smo storili tako velike napake, da si jih lahko predstavlja le malo ljudi," je skesano priznal Liddy.

Direktor je pojasnil, da je vodilne delavce, ki so prejeli nagrade v vrednosti več kot 100.000 dolarjev, pozval, naj vrnejo vsaj polovico. Povedal je še, da sam ne bi odobril za 165 milijonov dolarjev nagrad, če bi bil direktor v času, ko so se podpisovale pogodbe.

Odpor v republikanskih in demokratskih vrstah
Kot poroča dopisnica RTV Slovenija iz Washingtona Vlasta Jeseničnik, je bilo v obeh domovih kongresa v torek slišati številne predloge in izjave, kako bi rešili nastale razmere. Je pa izplačevanje nagrad na isti breg pripeljalo demokrate in republikance, ki so v en glas izražali svoje ogorčenje nad vodstvom zavarovalnice.

Republikanski senator Chuck Graseley je vodilnim uslužbencem zavarovalnice predlagal dvoje: da se opravičijo in potem storijo samomor, predsednik senatnega odbora za finance, demokrat Max Baucus, pa je dejal, da je treba nagrade, ki so jih prejeli uslužbenci, močno obdavčiti. Demokratski senator iz New Yorka Chuch Schumer je vodilnim zagrozil, naj denar vrnejo, sicer jim bo država nagrade preprosto vzela, demokratski kongresnik Barney Frank pa je dejal, da morajo nagrade, ki si jih ne zaslužijo, vrniti.

Ker država, čeprav je 80-odstotna lastnica zavarovalnice, izplačila nagrad ne more preprečiti, bo skušal težave rešiti kongres. Senat tako predlaga 90-odstotno obdavčitev izplačil, predstavniški dom pa kar 100-odstotno.

B. T.