V Hypu pričakujejo, da bodo letos izplavali iz rdečih številk. Foto: MMC RTV SLO
V Hypu pričakujejo, da bodo letos izplavali iz rdečih številk. Foto: MMC RTV SLO

Banka Hypo Alpe Adria si želi s poštenim in čistim poslovanjem okrepiti svoj ugled in položaj na slovenskem trgu, je povedal Alexander Picker, ki tu vidi številne nove poslovne priložnosti. Slovenski bančni trg namreč vidi kot Trnuljčico, zato v Sloveniji po njegovih besedah ostaja dolgoročno.

Zaradi velikih rezervacij je banka lani poslovala s skoraj 26,3 milijona evrov izgube, letos pa naj bi se vrnila k dobičku. Prihodki so se povečali za šest odstotkov, na 59,6 milijona evrov, bilančna vsota banke pa je bila s skoraj 2,2 milijarde evrov za šest odstotkov manjša kot v letu 2009.

Picker je pojasnil, da imajo letos od marca naprej pozitivne rezultate in zato pričakujejo, da bo tako tudi ob koncu leta.

Hitra akcija ni odvrnila strank
Prvi mož banke ugotavlja, da po številkah sodeč, dogajanje okoli nepravilnosti in podržavljenja krovne Hypo Alpe Adria in hitre menjave uprave ter kriminalistične preiskave v slovenski Hypo Alpe Adria banki ni škodilo odnosu med banko in strankami, saj se je število strank lani še povečalo. Picker to pripisuje tudi hitremu in temeljitemu odzivu avstrijskih lastnikov.

Nazaj k osnovam
Banka si po Pickerjevih besedah želi okrnjen ugled po njegovih besedah pridobiti nazaj predvsem s povratkom na osnovne oblike bančnega poslovanja, z dobrim poznavanjem in osredotočanjem na stranke in njihove projekte ter z jasno ločnico med banko in strankami, ko se posojila ne odobravajo na podlagi tehtne proučitve stranke in njegovega projekta.