Svet

Poudarki

  • "Projekt je odobril Tuđman"
  • "Niso potrebovali enega Walterja Wolfa, da bi tam nekaj naredil"
  • Wolf obveščal o nelegalnih poslih?
Walter Wolf
"Hypo Alpe Adria Bank, ki je bila v lastništvu dežele Koroške, in Haider, ki je bil povezan z Gadafijem in z vsemi, ter ena lačna država, ki je kapital potrebovala, kot sta bili to Slovenija in Hrvaška, zanesljivo ni potrebovala enega Walterja Wolfa, da bi tam nekaj naredil," je povedal Wolf. Foto: MMC RTV SLO
Hypo
Na strani banke Hypo naj bi bila v sporne posle s Hrvaško vpletena predvsem nekdanja vodstvena kadra Wolfgang Kulterer in Günter Striedinger - zoper oba v Avstriji že teče preiskava. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Dokumenti o pranju denarj...

Dodaj v

Afera Hypo: Pri pranju denarja na Hrvaškem sodeloval tudi Wolf?

Wolf o nepravilnostih v Hypu obvestil Cio
15. april 2011 ob 22:23
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nekdanji hrvaški politični vrh okoli predsednika Tuđmana naj bi banko Hypo Alpe Adria uporabljal za pranje denarja. Domnevno je šlo za kar eno milijardo ameriških dolarjev, ki se je porazdelila med izbrance na Hrvaškem.

To razkriva dokument hrvaške varnostnoobveščevalne službe SOA iz leta 2007, ki naj bi bil izdelan na pobudo nemške obveščevalne službe BND. V letu 2007 je nemška deželna banka Bayern LB lastniško prevzela banko Hypo.

Med strankami te banke so bili tudi nekateri generali hrvaške vojske, tudi danes oproščeni Milan Čermak. Zaupni dokument, o katerem je prvi pisal avstrijski publicist Richard Schneider, pa omenja tudi poslovneža Walterja Wolfa, je za Odmeve poročal Matej Hlebš.

"Projekt je odobril Tuđman"
"Sredi 90. let je Tuđman odobril projekt, ki ga je izdelal njegov svetovalec Ivić Pašalić. Projekt je bil zasnovan na Tuđmanovi ideji, da se 200 družinam zagotovi upravljanje hrvaškega državnega premoženja. Hrvaški politični vrh se je pri tem odločil za banko Hypo, saj so s pomočjo te banke lahko v obtok spravili več kot eno milijardo dolarjev," navaja poročilo hrvaške obveščevalne službe.

"Lahko bi se reklo, da je ta milijarda iz Hrvaške vsota, ki je bila domnevno oprana v banki Hypo," je prepričan Schneider.

Preden se je to zgodilo, pa je bilo treba vzpostaviti stik z vodstvom banke Hypo in takratnim koroškim deželnim glavarjem Jörgom Haiderjem. Pri tem ni pomagal nihče drug kot poslovnež Walter Wolf, je zapisano v poročilu hrvaške obveščevalne službe.

"Niso potrebovali enega Walterja Wolfa, da bi tam nekaj naredil"
"Hypo Alpe Adria Bank, ki je bila v lastništvu dežele Koroške, in Haider, ki je bil povezan z Gadafijem in z vsemi, ter ena lačna država, ki je kapital potrebovala, kot sta bili to Slovenija in Hrvaška, zanesljivo niso potrebovali enega Walterja Wolfa, da bi tam nekaj naredil," pa se je odzval Wolf.

A Schneider zatrjuje: "Stik s Hypom sta Tuđman in Pašalić takrat zagotovo vzpostavila prek Walterja Wolfa."

Tudi Wolf naj bi bil eden izmed podpirancev Tuđmanovega režima, je dejal Schneider, a se je pozneje sprl z banko Hypo. Wolf naj bi nato o nepravilnostih v banki obvestil ameriško obveščevalno službo CIA - konkretno o pritoku kapitala iz Rusije in o transakcijah iz arabskih držav.

Wolf obveščal o nezakonitih poslih?
"Cia se bo vtikala, ker sem jaz rekel, jaz nič ne vem, kako je to z Rusijo, jaz nič ne vem o tem. Jaz vem, da je Hypo Alpe Adria zelo veliko denarja investirala v Istri in na Hrvaškem. Mogoče ljudje preveč filmov gledajo, pa gledajo Jamesa Bonda, pa mislijo: zdaj bom pa jaz 008, ker 007 pa že imajo. To je taka bedarija," je poudaril Wolf.

Sicer pa naj bi Wolf, ki ima odlične zveze s politiki v Avstriji in Kanadi, tudi tam ter v Nemčiji obveščal o nezakonitih poslih banke. "Da sem jaz mogoče rekel v Avstriji, enkrat, ne vem, v privatni diskusiji, da je Hypo banka čez glavo v sra***, to je mogoče. Ja," je dejal.

Na strani banke Hypo naj bi bila v sporne posle s Hrvaško vpletena predvsem nekdanja vodstvena kadra Wolfgang Kulterer in Günter Striedinger - zoper oba v Avstriji že poteka preiskava.

An. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
podjetnik
# 15.04.2011 ob 23:51
Wolf je agent CIE...
magdalenca
# 15.04.2011 ob 23:04
Nagradno vprašanje.

Pri kateri zadevi okoli bank in denarja pa ni bil zraven?
Bornit
# 15.04.2011 ob 22:47
Počasi bodo prišli dalje ,Haider , Černak , Wolf,Janša ,Rupar,Itd......
grozd
# 16.04.2011 ob 00:57
sigurno je spet koga srečal na tankšteli pa je pogovor nanesel na ojre
jang
# 15.04.2011 ob 22:59
ej ej Wolfi Wolfi.... vedno več novic da si pravi fant od fare. A ti je bilo treba tega, od kar se ve da si bil zraven pri Patrii te še Ališič več ne vabi formulo komentirat
severna zvezda
# 16.04.2011 ob 10:14
hahaha, samo ta s tankštelo je kultna: Čujte, midva sma se srečala na tankšteli, pa sva samo kafe pila .... :D
DREADLORD
# 16.04.2011 ob 08:51
wlfi ni 008. on je bolj Bond 666. :-)
šmajser
# 16.04.2011 ob 07:56
sigurno je spet koga srečal na tankšteli pa je pogovor nanesel na wasseranlage :)
mandingo
# 16.04.2011 ob 09:22
Zagorac,Wolf,Šušak....da,da to je bila stara naveza!Grem na Zagreb.
Bornit
# 16.04.2011 ob 17:21
Franzz-elj ne komentiraj če ne znaš brat!!!!
franzz
# 16.04.2011 ob 14:51
Bornit Počasi bodo prišli dalje ,Haider , Černak , Wolf,Janša ,Rupar,Itd......

Kako boš dokazal, če te kdo od naštetih toži?
Kazalo