Adria Airways se spopada z vrsto težav. Foto: BoBo
Adria Airways se spopada z vrsto težav. Foto: BoBo

"Adria Airways bo redne in čarterske polete opravila po predvidenem voznem redu," so po sklenitvi dogovora o načrtih za prihodnje dni povedali v družbi. Stavka je bila v zraku vse od konca prejšnjega tedna, ko so jo sindikati napovedali zaradi razočaranosti nad napredkom pogajanj o novi kolektivni pogodbi.

Pilot Adrie Marko Kastelic je dejal, da se za odpoved stavke odločili zaradi sprejetja osnutka nove kolektivne pogodbe, o kateri mora zdaj glasovati članstvo. "In ko bo to izglasovano, kar pričakujemo, bomo odpovedali napoved tudi za ostali dve stavki," je dodal. Poleg stavke, ki bi trajala od 8. do 10. septembra, so piloti namreč napovedali, da bodo stavkali tudi med 18. in 20. septembrom ter med 30. septembrom in 2. oktobrom.

Kot je Kastelic za TV Slovenija pojasnil pred zaključkom pogajanj, je primarna želja zaposlenih, da bi imeli poleg dela, ki ga z veseljem opravljajo, delovnik načrtovan tako, da bi jim omogočil čas za zasebno življenje in za družino.

Odpoved leta zaradi izvršbe v višini 250 evrov

Vodstvo Adrie Airways pa nima težav zgolj s svojimi zaposlenimi. V letalski družbi so odpovedali četrtkov večerni polet iz Ljubljane na Dunaj in nazaj v Ljubljano. Razlog naj bi bilo to, da so na avstrijskem letališču letalo čakali izvršitelji zaradi izterjave 250 evrov dolga.

Glavne zahteve pilotov - in tudi kabinskega osebja, ki se z vodstvom pogaja ločeno - se nanašajo na pogoje dela.Foto: BoBo
Glavne zahteve pilotov - in tudi kabinskega osebja, ki se z vodstvom pogaja ločeno - se nanašajo na pogoje dela.Foto: BoBo

Po poročanju portala Austriawings.info gre za povračilo škode avstrijskemu potniku, ki mu je Adria septembra 2017 odpovedala polet v Grčijo. Oškodovani potnik se je obrnil na organizacijo Fairplane, prek katere je sprožil sodni postopek. Odločitev sodišča pa naj bi pri Adrii ignorirali, tako da je bila napovedana izvršba. Izvršitelj v takem primeru lahko zarubi tudi denar ali predmete, kot so artikli iz letalske prodaje.

A letalo na Dunaj ni priletelo, saj je bil polet iz Ljubljane na Dunaj že predhodno odpovedan, čeprav naj bi bili potniki že vkrcani na letalo. Po neuradnih podatkih naj bi osebje družbe WDL, pri kateri je Adria najela letalo, zavrnilo polet prav zaradi napovedane izvršbe.

Po poročanju časopisa Finance so v Adrii potnikom uredili nadomestni avtobusni prevoz z Dunaja, s katerim so v Ljubljano prispeli pet ur pozneje, kot je bilo načrtovano glede na polet.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na podjetje Adria Airways. Njihove odgovore še čakamo.

Bratušek: Žal mi je, da je podjetje končalo tako klavrno
Je pa ministrica za infrastrukturo na novinarski konferenci komentirala tudi stanje v Adrii. Zanikala je, da naj bi se dogovarjala s podjetjem iz Šenčurja za prevzem Adrie. "Sem pa imela avgusta sestanek z Aerodromom Ljubljana in agencijo za letalstvo, ker me je zanimalo, kako stvari tečejo. Direktor letališča mi je povedal, da naj bi potekali neki pogovori o novem strateškem partnerju. Ti partnerji naj bi šli tudi k predsedniku vlade, a se je izkazalo, da na tem ni bilo nič."

Poudarila je, da ji je žal, da je podjetje končalo tako klavrno. "Zakaj je vlada Mira Cerarja podjetje prodala skladu in ne strateškemu partnerju, je vprašanje za koga drugega. Sem pa sama predlagala tako vladi kot skupščini, naj naredi revizijo tega posla, a do zdaj nisem bila uslišana." Je pa Bratuškova ob tem napovedala spremembo letalske zakonodaje, ki bi opredelila redne linije, ki so za Slovenijo visokega pomena.