V državni proračun se je ta mesec steklo za 37 milijonov davčnih prihodkov več, kot je bilo načrtovano. Foto: MMC RTV SLO
V državni proračun se je ta mesec steklo za 37 milijonov davčnih prihodkov več, kot je bilo načrtovano. Foto: MMC RTV SLO

a je skupni primanjkljaj že skoraj 1,17 milijarde oz. s proračunskim rebalansom predvideno mejo.

Z rebalansom letošnjega proračuna, ki ga je DZ sprejel sredi novembra, se je primanjkljaj z dobre milijarde evrov zvišal na 1,2 milijarde evrov. Ta številka je bila tako praktično dosežena že novembra, tako da je manevrski prostor v decembru majhen, pravijo na finančnem ministrstvu.

Proračunski prihodki so bili novembra 725,2 milijona evrov oz. nekoliko nižji kot v prejšnjih dveh mesecih, a višji v primerjavi z istim mesecem lani, in sicer za okoli 103,5 milijona evrov oz. za približno 17 odstotkov. Največ je bilo prilivov od davčnih prihodkov - ti so s skoraj 556,2 milijona evrov za 37 milijonov presegli napoved finančne uprave in so bili v primerjavi z lanskim novembrom za 35,4 milijona evrov ali malo manj kot sedem odstotkov.

Znotraj davčnih prihodkov je realizacija prihodkov od davka na dodano vrednost znašala malo manj kot 294 milijonov evrov in bila za 7,4 milijona evrov nad tisto iz novembra lani. Prihodki od trošarin so bili v medletni primerjavi višji za 7,5 milijona evrov oz. skoraj desetino ter dosegli 84,6 milijona evrov.

Več denarja iz Bruslja
Boljše so bile tudi številke na področju črpanja sredstev EU-ja, saj so prejeta sredstva iz EU-ja znašala 126,2 milijona evrov in tako presegla napovedi. V primerjavi z oktobrom so bila višja za skoraj 10 milijonov evrov, glede na lanski november pa kar za nekaj nad 76 milijonov evrov oz. malo nad 152 odstotkov.

Odhodki državnega proračuna so bili novembra po drugi strani 801,1 milijona evrov in po podkategorijah bistveno ne odstopajo od oktobrske realizacije. Izjeme so plačila domačih in tujih obresti, ki so v novembru znašala 83,3 milijona evrov, medtem ko so oktobra znašala 203,3 milijona evrov. Odhodki niso bistveno odstopali od tistih novembra lani.