Na čakanje sta odšla 102 delavca Lipe Plus. Foto: MMC RTV SLO
Na čakanje sta odšla 102 delavca Lipe Plus. Foto: MMC RTV SLO

Za stečajnega upravitelja je bil imenovan Štefan Veren, upniki pa lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v postopku prijavijo do 17. maja. Predlog za stečaj je 10. februarja vložil direktor in lastnik Lipe Plus Peter Šmid.

Za najem strojev in zaposlenih v Lipi Plus naj bi se že zanimalo znano slovensko lesnopredelovalno podjetje, vendar bodo proizvodnjo lahko zagnali šele po začetku stečajnega postopka in dogovoru s stečajnim upraviteljem.

Zanimanje že med stavko
Delavci Lipe Plus so začeli stavkati 26. januarja, ker niso dobili dela novembrskih in decembrskih plač. Šmid se je v času stavke trudil zagotoviti dovolj denarja za poplačilo zapadlih obveznosti ter za nakup surovin, da bi lahko nadaljevali proizvodnjo. Naročil imajo za vsaj tri mesece dela, vendar pa se so se vsi dosedanji ponudniki za dokapitalizacijo ajdovskega podjetja umaknili.

Ob začetku stavke je še potrdil, da so resno razmišljali o povezavi ajdovskega podjetja z družbo Lip Radomlje. V Ajdovščino naj bi se vozilo 140 delavcev Lipa, s tem pa bi po Šmidovem mnenju družbi dosegli velike sinergijske učinke, čeprav bi v začetku poslovali kot samostojni poslovni enoti.