Dan pred tretjo obletnico bankrota banke Lehman Brothers je na delniških trgih glavno vprašanje: kdaj se bo zlomila Grčija? Foto: Reuters
Dan pred tretjo obletnico bankrota banke Lehman Brothers je na delniških trgih glavno vprašanje: kdaj se bo zlomila Grčija? Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Indeks SBI TOP se še ni upehal pri nenehnem postavljanju najnižjih vrednosti od njegove uvedbe pred petimi leti. Samo letos se je SBI TOP, ki vključuje delnice šestih slovenskih podjetij, spustil 25 odstotkov nižje. Foto: MMC RTV SLO

Na drugi strani so obveznice varnih držav še naprej varno pribežališče vlagateljev, ki zadnje čase razprodajajo svoje delniške porfelje. Ta teden je donos ameriške desetletne obveznice padel na 1,87 odstotka, donos nemške obveznice pa celo na rekordno nizkih 1,72 odstotka in očitno se bodo morali tudi na zahodu tako kot na Japonskem navaditi, da je donos 10-letne obveznice pod dvema odstotkoma, kar je napoved šibke oziroma nikakršne gospodarske rasti. Medtem je donos grške 10-letne obveznice v torek skoraj dosegel 23 odstotkov, italijanske 5,7 odstotka, seveda ne zaradi pričakovanj o visoki rasti obeh gospodarstev, ampak zaradi strahu pred banrotom javnih financ. V grškem primeru je takšen scenarij že skorajda gotov.

Moody's znižal kreditno oceno francoskima bankama
Vodilni evropski delniški indeksi so na začetku tega tedna dosegli najnižje vrednosti v zadnjih dveh letih in pol, frankfurtski DAX30 pa je zdrsnil pod 5000 točk, tako da je že 35 odstotkov pod letošnjim vrhom. Sredino dopoldne je le prineslo nekaj olajšanja, potem ko je predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso povedal, da bodo kmalu predstavili možnost uvedbe evroobveznic, kar naj bi po prepričanju mnogih lahko omililo posledice evropske dolžniške krize. Indeks DAX30 je do 14. ure pridobil tri odstotke in se zavihtel nad 5300 točk, rasti pa so se precej upirale bančne delnice. Agencija Moody's je pričakovano znižala kreditno oceno francoskih bank Crédit Agricole (z Aa1 na Aa2) in Société Générale (z Aa2 na Aa3), izgledi pa so pri obeh bankah negativni.

Finančne krivulje: Če bi Grčija izstopila iz evrskega območja in se vrnila k drahmi, bi imelo to uničujoče posledice za Helensko republiko.


Pozitiven torek na Wall Streetu

V ZDA so se v torek dražile zlasti delnice tehnoloških podjetij, ki so bile v prejšnjih dneh pod prodajnim pritiskom. Indeks Dow Jones (11.105 točk) je porasel za 0,4 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq (2.532 točk) pa za poldrugi odstotek. Nekateri analitiki menijo, da so delnice po številnih padcih zdaj že tako ugodno ovrednotene, da cena vključuje tudi možnost grškega bankrota. Trgovec Best Buy je s četrtletnimi poslovnimi rezultati zgrešil napovedi, delnice so padle za več kot šest odstotkov. Po koncu trgovanja je računalniški koncern Dell sporočil, da bo odkupil še za pet milijard dolarjev lastnih delnic. V zunajborznem trgovanju je cena Dellovih delnic porasla za več kot dva odstotka.


Sredini tečaji delnic v prvi kotaciji:

NOVA KBM

+0,40 %

5,02 EUR

MERCATOR

+0,06 %

154,50

KRKA

-0,04 %

55,00

GORENJE

-1,22 %

6,50

TELEKOM

-1,52 %

65,00

PETROL

-2,04 %

163,10

INTEREUROPA

-2,08 %

1,411

LUKA KOPER

-6,68 %

9,705


S Krko za skoraj milijon evrov prometa
Indeks SBI TOP (637 točk) se je znižal petič zapored in sedmič v zadnjih osmih trgovalnih dneh. Največji krivec za polodstotni padec SBI-ja so Petrolove delnice, ki so cenejše za dva odstotka. medtem ko sta tečaja Telekoma in Gorenja zdrsnila za več kot odstotek. Promet s Krko se je povečal in ga je bilo za skoraj milijon evrov, posli so se sklepali v razponu med 54,76 in 55,25 evra. Cena delnic Nove KBM ni zdrsnila pod pet evrov. Za spodbudnejše gibanje delnic slovenskih blue-čipov bi se lahko bolj potrudila tudi sama podjetja. Med signali, ki vlagateljem vlivajo nekaj optimizma, so nakupi delnic s strani članov uprave. Mateja Treven, članica uprave Pozavarovalnice Sava, je tako kupila 700 delnic Save Re v skupni vrednosti 4.305 evrov. Tečaj Save Re je danes ostal nespremenjen pri 6,03 evra.