ECB-jevo rahljanje mošnje je zbilo pribitke na obveznice evropskih držav. Foto: EPA
ECB-jevo rahljanje mošnje je zbilo pribitke na obveznice evropskih držav. Foto: EPA

Najnižje obresti na 10-letne obveznice ima med državami območja z evrom še naprej Nemčija. Zahtevani donos do dospelosti njenih 10-letnih dolžniških papirjev se je danes znižal za 0,02 odstotne točke in je pri 0,76 odstotka.

Pribitek slovenskih na nemške 10-letne obveznice, ki veljajo za referenčne v evrskem območju, tako danes znaša 1,59 odstotne točke. Nove rekordno nizke vrednosti so danes dosegli tudi donosi na 10-letne obveznice Avstrije, Belgije, Nizozemske, Francije, Španije, Portugalske in Irske.

Še naprej pa izstopa zahtevana donosnost na češke 10-letne dolžniške papirje. Ta je pri 0,77 odstotka, kar ni le rekordna vrednost za to državo, ampak celo drugi najnižji donos med vsemi državami članicami EU-ja.

Donosi na obveznice držav z evrom dosegajo nove rekordno nizke ravni, potem ko je predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi izrazil pripravljenost na dodatno rahljanje denarne politike ter odkupovanje kritih obveznic centralnih in poslovnih bank ter finančnih instrumentov, zavarovanih s premoženjem. To naj bi bankam ustvarjalo prostor za novo kreditiranje.