Nova Ljubljanska banke ja zaplenila zastavljene delnice Primorja in jih zdaj prodaja na dražbi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Nova Ljubljanska banke ja zaplenila zastavljene delnice Primorja in jih zdaj prodaja na dražbi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Nova Ljubljanska banka je svoje terjatve do družbe Primorje Holding zavarovala z zastavno pravico na omenjenih 590.837 delnic Primorja, kar predstavlja 75-odstotni delež družbe. Ker Primorje Holding svojega dolga do banke ni poravnal, je NLB na podlagi zakonskih določb objavil javno dražbo.

Vplačati je treba varščino
Na dražbi lahko sodelujejo domače in tuje fizične in pravne osebe, ki bodo najpozneje do 4. aprila vplačale 110.144 evrov varščine oz. odstotek izklicne cene. Če ponudnik, ki bo na dražbi uspel, ne bo sklenil pogodbe, bo varščina zapadla v korist zastavnega upnika. Ponudnikom, ki na dražbi ne bodo uspešni, se bo varščina vrnila, sicer pa se bo varščina štela v kupnino. Pogodba o prodaji delnic Primorja (delnice se kupujejo po načelu videno - kupljeno) bo sklenjena takoj po končani dražbi. NLB si sicer pridržuje pravico, da lahko kadar koli in iz katerega koli razloga oz. brez navedbe razlogov prekliče dražbo.

Največja slovenska banka je z objavo dražbe za prodajo zastavljenih delnic Primorja tako sledila potezi Factor banke, ki je prejšnji teden za 2. april napovedala dražbo, na kateri bo prodala 154.660 zastavljenih delnic Primorja, ki jih je prav tako zastavila družba Primorje Holding.

Izguba, ki temelji na slabih posojilih, se samo povečuje
NLB, ki čaka že svojo drugo dokapitalizacijo, je sicer lani pridelal kar 233 milijonov evrov izgube (celotna skupina pa le šest milijonov več), kar pomeni, da je banka že tretje zaporedno leto končala (globoko) v rdečih številkah. V banki sami priznavajo, da je glavni razlog za globoke izgube velik prirast slabih posojil, ki banko sili v nove in nove odpise in rezervacije.

Skoraj 200 milijonov banki dolguje Gospodarstvo Rast
Pred dnevi je sicer stečajna upraviteljica družbe Gospodarstvo rast (ta je v večinski lasti mariborske nadškofije ter lastnik holdingov Zvona Ena in Dve), Alenka Gril, potrdila, da je največji upnik družbe ravno Nova Ljubljanska banka - Gospodarstvo rast banki dolguje 147,3 milijona evrov navadnih terjatev in za 36,9 milijona evrov priznanih pogojnih terjatev.