Omejitev tovornega prometa po državi je ogrozila redno dnevno dostavo sestavnih delov za vozila, ki jih izdelujejo v novomeškem Revozu. Foto: BoBo
Omejitev tovornega prometa po državi je ogrozila redno dnevno dostavo sestavnih delov za vozila, ki jih izdelujejo v novomeškem Revozu. Foto: BoBo
Zaprtje mej škodilo Revozu

Franci Bratkovič iz uprave Revoza je pojasnil, da so morali zaradi pomanjkanja avtomobilskih sestavnih delov odpovedati nocojšnjo polovično nočno in vse tri petkove delovne izmene. Nadaljevanje proizvodnje v dveh izmenah in pol pa ob boljših vremenskih razmerah načrtujejo za ponedeljek zjutraj. Ob tem je dodal, da jim bo ustavitev proizvodnje povzročila približno 700.000 evrov stroškov.

Če bi promet dovolili do sredine dneva, bi bila škoda precej manjša
V Revozu jih je odločitev o zaprtju avtoceste in mejnih prehodov za tovorna vozila že navsezgodaj zjutraj - čeprav sploh ni snežilo - precej začudila, pravi Bratkovič. Če bi promet dovolili nekje do sredine dneva, ko na cestah še ni bilo posebnosti, bi namreč lahko v Revozu delali nocoj in v petek dopoldne, je poudaril in dodal, da bi bila njihova izguba tako najmanj prepolovljena.

Dele za Revozova vozila v Slovenijo dnevno vozijo po vseh štirih oseh cestnega križa. Glede na to, da v Revozu zmanjšujejo dosedanjo proizvodnjo, pa bodo morali na novo preračunati načrte svojih dobav. Konkretnih ukrepov za nadomestitev navedenega izpada še nimajo, je še povedal Bratkovič.

Prepoved prometa nekoliko prezgodnja in preveč splošna
Iz Revoza so ob tem sporočili, da načeloma pozdravljajo preventivne ukrepe in ustrezno odzivanje na izredne vremenske razmere v želji po zagotavljanju čim večje varnosti. Vendar je pri tovrstnih odločitvah treba upoštevati tudi vse mogoče posledice, in to predvsem v gospodarstvu, saj so tam največje, so še poudarili. Sami ocenjujejo, da je bila odločitev o prepovedi prometa tokrat nekoliko prezgodnja in preveč splošna. Če bi ukrep začel veljati nekaj ur pozneje in če ne bi veljal za vse dele države sočasno, bi se s tem že lahko izognili mnogo težavam in predvsem veliki škodi, so še zapisali v Revozu.

Zaprtje mej škodilo Revozu