Petan in Zavrl naj bi skupaj s še štirimi poslovneži dvema družbama pridobila približno 26 milijonov evrov premoženjske koristi. Foto: EPA
Petan in Zavrl naj bi skupaj s še štirimi poslovneži dvema družbama pridobila približno 26 milijonov evrov premoženjske koristi. Foto: EPA
Franci Zavrl
Tožilstvo naj bi zahtevalo preiskavo poslov Francija Zavrla. Foto: MMC RTV SLO

Specializirano državno tožilstvo je potrdilo, da je bila "sodna preiskava na Okrožnem sodišču v Kopru zahtevana zoper šest fizičnih in dve pravni osebi". "Sodišče je o zahtevi odločilo delno in uvedlo preiskavo zoper eno fizično in eno pravno osebo." Kriminalisti naj bi Petanu in Zavrlu očitali, da sta s pomočjo preostalih osumljencev sklepala številne škodljive pogodbe, sprejemala nezakonite sklepe pri vodenju povezanih družb ter zlorabljala vodstvene in nadzorne funkcije pri upravljanju in zastopanju gospodarskih družb. To naj bi počeli z namenom, da pridobijo čim večjo premoženjsko korist družbam, ki jih obvladujejo.

Prvi mož DZS-ja Petan in lobist Zavrl naj bi skupaj s še štirimi poslovneži z domnevno spornimi posli dvema družbama pridobila približno 26 milijonov evrov premoženjske koristi, je pred časom poročal POP TV.

Spretni manevri prinašali denar DZS-ju
Osumljeni naj bi finančno izčrpavali Terme Čatež, Marino Portorož in Turistično podjetje Portorož. Premoženje Marine Portorož naj bi prenesli na Turistično podjetje Portorož, nato pa z menjavo delnic DZS-ja tej družbi pridobili več kot deset milijonov evrov premoženjske koristi. Takšnih spretnih manevrov, ki so prinašali denar Petanovemu DZS-ju, naj bi bilo še več, tudi domnevna sporna menjava delnic družbe Terme Čatež.

Tožilstvo je začasno zaseglo tudi premoženje osumljencev. Ti imajo prepoved razpolaganja z delnicami in deleži družb ter prepoved prodaje nepremičnin.